O lumina aprinsa in intunericul lumii. Cu prilejul vizitei la Bucuresti a premierului Romano Prodi, la Muzeul National Cotroceni a avut loc vernisajul expozitiei-eseu ""Roma"". In calatoria noastra catre vesnicie, fiecare dintre noi trebuie sa lase
O lumina aprinsa in intunericul lumii. Cu prilejul vizitei la Bucuresti a premierului Romano Prodi, la Muzeul National Cotroceni a avut loc vernisajul expozitiei-eseu ""Roma"".
In calatoria noastra catre vesnicie, fiecare dintre noi trebuie sa lase o amprenta pentru a putea fi identificat de urmasi. Fiecare om se naste cu un rost in viata, cu o misiune, cu un har. Un astfel de om este autorul expozitiei, Bogdan Vladuta, care a fost placut surprins de numeroasa asistenta si de cuvintele pe care Excelenta Sa domnul Daniele Mancini, ambasadorul Italiei la Bucuresti, domnul Teodor Baconschi, consilier prezidential, ambasadorul Dan Haulica, presedintele de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta le-au spus cu acest prilej.
Picturile expuse la Muzeul National Cotroceni refac ambianta unei Rome sepulcrale, o ""cetate eterna"" slefuita ca un diamant, cu mii de fatete. O Roma destul de sumbra, grea, funebra. Pictorul a cautat sa descopere ceea ce de obicei nu le este aratat turistilor: un oras unic, unde muzeul este in strada, iar Istoria se afla in praful de pe caldaram.
Viziunea lui Bogdan Vladuta, desi severa si putin funebra, pare cu atat mai mult mai misterioasa si interesanta.
Tenacitate. Absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, la clasa profesorului Stefan Caltia, cu lucrari in colectii particulare din Atena, Cluj, Bucuresti, Timisoara, Bogdan Vladuta a fost unul dintre tinerii artisti care au castigat bursa ""Vasile Parvan"", dar a facut nota discordanta prin exceptionala capacitate de a percepe si de a intra in contact cu substanta culturala a locului. A colindat strazile mai putin batute, cu sevaletul sub brat, si a compus pe panzele lui un poem neobisnuit, despre o fata mai sumbra a Romei. Dupa un parcurs de studiu riguros, urmarit cu tenacitate, a produs un material imagistic de o maturitate uimitoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.