Vom avea fenomene intense, furtuni, vant violent si cantitati mari de precipitatii. Anul 2007 este secetos si este declarat de specialisti ""cel mai cald an din istorie"". La 3 februarie vine iarna in Romania. ""La data de 3 februarie este prima ince
Vom avea fenomene intense, furtuni, vant violent si cantitati mari de precipitatii. Anul 2007 este secetos si este declarat de specialisti ""cel mai cald an din istorie"". La 3 februarie vine iarna in Romania. ""La data de 3 februarie este prima incercare serioasa de instalare a iernii. Va ninge abundent la munte, va ploua in restul tarii, iar timp de mai multe zile temperaturile vor fi scazute"", a explicat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.
Acesta nu a putut preciza cat timp vremea va avea aspect de iarna in Romania, prognozele nefiind exacte cand perioada de referinta depaseste zece zile. Conform masuratorilor meteorologice ale specialistilor straini, 2007 va fi cel mai calduros an din istorie. ""Pentru Romania, anul trecut, temperatura medie a fost mai mare cu 0,1 grade Celsius fata de norma climatologica"", a spus Ion Sandu.
SECETA. ""Desi vom avea ceva precipitatii sub forma de ploaie, in zonele joase, si zapada, in zonele inalte, anul 2007 va fi secetos. Ne asteapta fenomene intense, vant puternic, care pe termen scurt va fi violent, furtuni si cantitati mari de precipitatii"", a spus Ion Sandu. ""Suntem intr-o perioada de seceta. Ne asteptam ca 2007 sa fie un an secetos, insa nu inseamna ca nu vom avea precipitatii. In prezent ne aflam in acelasi timp de circulatie a aerului, inregistrat in perioada septembrie-decembrie 2006. De 100 de ani, in Romania, daca in septembrie a fost seceta, vom avea seceta in urmatorul an"", a spus Ion Sandu.
Temperaturile ridicate inregistrate in ultima perioada au facut ca pomii fructiferi sa inmugureasca, insa din cauza trecerii bruste de la temperaturi ridicate la temperaturi scazute, acestia vor avea probleme. ""Cel mai mare pericol este compromiterea fructelor pomicole"", a spus Sandu.
""Primele trei luni ale anului vor fi secetoase, iar in aprilie asteptam precipitatii care vor duce la depasiri ale cotelor de inundatie cu 30-50 de centimetri"", a explicat Marinela Simota, director stiintific in cadrul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.