Indicele BET - FI al Bursei de Valori Bucuresti a pierdut aproape tot ce-a castigat in primele trei zile de cresteri febrile din acest an. Ieri, evolutia actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a scapat de tendinta descende

Indicele BET - FI al Bursei
de Valori Bucuresti a pierdut aproape tot ce-a castigat
in primele trei zile de cresteri
febrile din acest an.

Ieri, evolutia actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a scapat de tendinta descendenta, instalata pe termen scurt, dupa ce a trecut febra cresterilor din primele 3 zile ale anului.

REPERE. Fata de valorile ultimei zile de tranzactionare din anul trecut, indicele BET (al celor mai importante zece actiuni listate) mai intai a crescut cu 7,1%, pana la 5 ianuarie, ca ieri sa fie mai mare doar cu 6,3%, atingand pragul de 8.558,8 puncte. Si mai rau, cu cele 63.046,3 puncte ale sale, indicele BET - FI (al celor cinci societati de investitii financiare - SIF) era ieri doar cu 0,05% mai mare decat in 19 decembrie, dupa ce la 5 ianuarie fusese superior cu 6,7%.

AGITATIE. Frisoanele primelor doua saptamani ""europene"" din ringurile electronice ale Bursei s-au produs cu valori mari de tranzactii, ceea ce ii pune in incurcatura pe analistii profesionisti. Temperatura Bursei, altfel spus - sensul preturilor, era sigur alta la 9 ianuarie, dupa ce se tranzactionase, ""pe crestere"" sau cu preturi in stagnare actiuni in valoare de aproape 291,3 milioane de lei. Ca s-o egaleze valorii tranzactiilor derulate ""pe scadere"", din 9 ianuarie pana ieri ii mai lipseau doar 19 milioane. Fenomenul schimbarilor bruste de sens de evolutie are si un nume: volatilitate. Cresterea de ieri s-a ""evaporat"" astazi. Analistii recunosc ca afluenta investitorilor straini, stimulati de aderarea la UE, este una dintre cauzele nervozitatii din piata. Investitorii straini care au cumparat in prima perioada s-au grabit si ""si-au marcat"" profitul. Au vandut in castig in a doua perioada. Tintele lor preferate au fost, ca de obicei, companiile petroliere, bancile, SIF-urile, si numai cateva altele in afara acestora.

INCEPATORII. Brokerii recomanda mai multa prudenta incepatorilor in astfel de perioade. Prin urmare, primul pas al celui care vrea sa investeasca la Bursa, este sa-si caute un broker cu care sa comunice bine. Un broker bun creioneaza portretul de investitor al clientului, il informeaza despre caracteristicile companiilor ale caror actiuni acesta si le doreste si mai ales despre caracteristicile pietei acelor actiuni. Brokerul afla care actiuni sunt mai potrivite clientului, pentru ca sesizeaza care este toleranta la risc a acestuia.

O zicala spune ca nu trebuie sa cumperi la Bursa cu banii de care nu poti uita tu. Sau sotia. Aceasta ""uitare"" inseamna ca nu poti lua decizia de ati cumpara o masina noua, bazandu-te pe valoarea actiunilor pe care le detii, caci, pana cand trebuie s-o platesti, s-ar putea ca valoarea sa devina prea mica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.