Integrarea in Uniunea Europeana a plasat Romania si Bulgaria in fruntea clasamentului saraciei la nivel european. Primul criteriu de clasificare este nivelul Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, care in cele doua tari reprezinta doar 34% din n
Integrarea in Uniunea Europeana a plasat Romania si Bulgaria in fruntea clasamentului saraciei la nivel european. Primul criteriu de clasificare este nivelul Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, care in cele doua tari reprezinta doar 34% din nivelul mediu european. Totodata, Romania si Bulgaria stau cel mai prost din UE la capitolele privind somajul, mortalitatea, fertilitatea si numarul absolventilor de studii superioare. Pe de alta parte, presa internationala a comentat pe larg despre integrarea celor doua tari, dar si despre saracia cu care se confrunta acestea. De asemenea, cotidianul „The Sun“ titreaza ca Marea Britanie se teme de un „influx de lucratori ilegali“ si isi anunta cititorii ca primul grup de romani a ajuns in Regatul Unit la doar cateva ore dupa aderarea tarii lor la UE.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana va aduce o serie de provocari celor doua state, avand in vedere marile decalaje economice si de nivel de trai intre noii membri ai blocului comunitar si statele occidentale. Astfel, conform statisticilor, Romania si Bulgaria sunt cele mai sarace tari din UE. De exemplu, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor inregistrat de Romania anul trecut reprezinta doar 34% din media Uniunii, potrivit Biroului de statistica al UE, Eurostat. In valori absolute, PIB pe cap de locuitor a fost anul trecut de 3.657 euro in Romania si de 2.727 euro in Bulgaria, in timp ce media UE era de 23.402 euro.

Una dintre diferentele dintre Romania, Bulgaria si statele UE este contributia agriculturii la formarea PIB. Astfel, agricultura are o pondere in PIB de 10,1% in Romania si de 9,3% in Bulgaria, in timp ce media in UE este de doar 1,9%.

Pe de alta parte, speranta de viata a romanilor este inferioara atat mediei europene, cat si nivelului din Bulgaria. Astfel, in Romania, aceasta este de 68,2 ani pentru barbati, sub nivelul din Bulgaria, de 69 de ani, si din UE, de 75,8 ani. Pentru femei, speranta este de 75,4 ani in Romania si de 81,9 ani in UE.

Nici in ceea ce priveste rata fertilitatii, Romania nu depaseste UE.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.