Metalele pretioase au generat randamente inalte in anul 2006, intrucat investitorii au manifestat un interes deosebit pentru acest sector, care ar putea consemna o crestere puternica si anul viitor, comenteaza mai multi analisti, citati de Reuters.

Metalele pretioase au generat randamente inalte in anul 2006, intrucat investitorii au manifestat un interes deosebit pentru acest sector, care ar putea consemna o crestere puternica si anul viitor, comenteaza mai multi analisti, citati de Reuters.
Astfel, pretul aurului a crescut cu 41%, plasandu-se la 730 dolari pe uncie in luna mai, cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani. Ulterior, cotatia metalului pretios a coborat, dar se plaseaza in continuare cu 23% peste nivelul inregistrat la ultima sedinta de tranzactionare din anul 2005.
Aurul a fost cotat, vineri, la 634,5/635,4 dolari pe uncie, nivel superior celui inregistrat la inchiderea ultimei sedinte de tranzactionare din 2005, respectiv 517,2 dolari pe uncie.

Crestere de 46% pe argint

Pretul argintului ar putea incheia anul in crestere cu aproape 46% fata de nivelul inregistrat in urma cu 12 luni, dupa ce a atins, de asemenea in mai, cea mai ridicata valoare din ultimii 25 de ani, respectiv 15,17 dolari pe uncie. Argintul a fost cotat la 12,9 dolari pe uncie la 12:00 GMT la bursa de la Londra.
Platina a atins un maxim istoric in noiembrie, cand a fost cotata la 1.395 dolari pe uncie. De la inceputul anului, pretul platinei a crescut cu 15%.
Metalul cu cea mai spectaculoasa evolutie in anul 2006 este paladiul, care a crescut cu 124% in luna mai, la 406 dolari pe uncie, revenind ulterior la un nivel mai scazut. Paladiul a fost cotat, vineri, la 325/330 dolari pe uncie, in crestere cu 80% fata de sfarsitul anului trecut.
"A fost un an foarte bun. Toti jucatorii de pe piata de marfuri au avut un an incarcat. Ultimele 12 luni s-au caracterizat prin volatilitate, au fost foarte captivante si foarte interesante", a comentat Frederic Panizzutti, analist in domeniul metalelor la firma MKS Finance.

Aurul si dolarul merg in sensuri opuse

Specialistul preconizeaza o crestere a cotatiei aurului in prima jumatate a anului viitor, determinata in special de asteptarile privind deprecierea dolarului. Dolarul a pierdut peste zece procente in raport cu euro anul acesta, mai ales pe fondul ingrijorarilor legate de dezvoltarea economiei Statelor Unite si al speculatiilor privind modificarile ratelor dobanzilor.
Aurul evolueaza adesea in sens opus cu dolarul, intrucat investitorii au tendinta sa opteze pentru metalul pretios, in speranta obtinerii unor castiguri mai mari, cand situatia pe piata valutara devine defavorabila.
"Cred ca vom avea de-a face cu inca un an puternic. Evolutia cotatiei aurului a fost un pic dezamagitoare in trimestrul al patrulea, dar suntem inca optimisti in legatura cu anul viitor", a afirmat James Moore, analist la TheBullionDesk.com.
El a explicat ca ingrijorarile legate de siguranta investitiilor se vor mentine in continuare in prim-plan, in contextul problemelor de ordin politic din Iran, Coreea de Nord si Irak.
De asemenea, evolutia dolarului si a economiei Statelor Unite se anunta favorabile aprecierii aurului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin