Oltchim va convoca o adunare generala extraordinara a actionarilor pentru a aproba structura actionariatului si capitalul social al companiei, ca urmare a deciziei justitiei in litigiul cu actionarii minoritari si a reorganizarii Autoritatii pentru V
Oltchim va convoca o adunare generala extraordinara a actionarilor pentru a aproba structura actionariatului si capitalul social al companiei, ca urmare a deciziei justitiei in litigiul cu actionarii minoritari si a reorganizarii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Data la care va avea loc sedinta extraordinara a actionarilor nu a fost precizata in comunicatul Oltchim transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti.
Ordonanta de Urgenta 101/2006, aprobata recent de Guvern, se refera la reorganizarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) prin comasarea prin absorbtie cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
Prin sentinta Tribunalului Valcea din luna noiembrie 2005 s-a constatat nulitatea hotararii actionarilor din noiembrie 2003 privind majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia in actiuni a unei parti din creanta detinuta de AVAS la producatorul de ingrasaminte din Ramnicu-Valcea. Hotararea a devenit insa definitiva si irevocabila un an mai tarziu, fiind publicata in Monitorul Oficial din 23 noiembrie 2006.
Actionarii Oltchim, unde statul controleaza pachetul majoritar, au decis, in noiembrie 2003, conversia in actiuni a unei creante in valoare de 95,2 milioane dolari. La acea vreme, actionarul majoritar era fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), cu 53,2%.
Hotararea actionarilor a vizat si transferul actiunilor la Ministerul Economiei si Comertului, astfel ca ponderea detinuta de stat in capitalul social al Oltchim a crescut in urma conversiei creantei de la 53,2% la 95,7%. Operatiunea a fost contestata de actionarii minoritari in instanta.
Reprezentantul actionarului minoritar Lindsell Enterprises, Dan Barbulescu, a afirmat la inceputul acestei luni ca Oficiul Registrului Comertului Valcea a inregistrat diminuarea capitalului social al companiei, ca efect al deciziei instantei.
Lindsell Enterprises detine 1,09% din actiunile Oltchim. El a adaugat ca decizia repune partile in situatia initiala, astfel ca APAPS (acum AVAS - n.r.) a redevenit actionar majoritar, iar capitalul social al Oltchim a fost diminuat, operatiuni inregistrate si la Oficiul Registrului Comertului Valcea.
In schimb, conducerea companiei sustine ca hotararea instantei nu dispune repunerea partilor in situatia anterioara, astfel ca Ministerul Economiei si Comertului ramane actionarul majoritar.
Potrivit Oltchim, Ministerul Economiei continua sa detina 95,7% din capitalul combinatului chimic, in valoare totala de 354,6 milioane lei, urmat de mai multi actionari persoane fizice - 2,5%, Lindsell - 1,09% si SIF Oltenia - 0,6%.
Actiunile Ministerului Economiei au fost oprite de la tranzactionare de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, inca de la inceperea litigiului.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis, joi, blocarea, pentru doua saptamani, a transferului unui pachet de 3,2 miliarde actiuni detinute de Ministerul Economiei si Comertului la Oltchim, incepand cu 2 ianuarie 2007.
Pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a actionarilor Oltchim se va discuta si mandatarea Consiliului de Administratie sa negocieze cu AVAS documentele necesare inregistrarii in evidentele contabile ale institutiei a valorii creantei acesteia fata de societate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.