Agricultorii din judetul Ialomita, ale caror terenuri au fost afectate in primavara de inundatiile provocate de spargerea controlata a digurilor, asteapta si azi banii promisi de Guvern drept despagubiri pentru pierderile suferite. In timp ce gu

Agricultorii din judetul Ialomita, ale caror terenuri au fost afectate in primavara de inundatiile provocate de spargerea controlata a digurilor, asteapta si azi banii promisi de Guvern drept despagubiri pentru pierderile suferite.

In timp ce guvernantii se cearta ca la usa cortului, agricultorii din Ialomita, ale caror terenuri au fost afectate in primavara de inundatiile provocate prin spargerea digurilor, asteapta si azi banii promisi de Guvern drept despagubiri. Toamna a trecut si oamenii nu au avut cu ce
sa-si lucreze pamantul.

16 aprilie 2006. Comitetul pentru situatii de urgenta, intrunit la Fetesti, hotaraste spargerea digului in zona Facaieni - Vladeni si Calarasi - Raul, pentru a degaja o parte din viitura de pe Dunare. Numai in zona Facaieni - Vladeni sunt inundate peste 1.300 de hectare de teren agricol. Proprietarii, arendasii sau concesionarii acestor terenuri pierd intreaga recolta, inclusiv furajele pentru animale.

PROMISIUNI DESARTE. Sosita valvartej la fata locului, Sulfina Barbu, ministrul Mediului, le promite agricultorilor din zonele afectate ca vor primi despagubiri care le vor acoperi pagubele suferite. La 18 aprilie, insusi premierul Tariceanu declara intr-o conferinta de presa ca cei afectati de inundatiile controlate vor primi despagubiri. ""Nu as vrea sa o considerati ca o suma definitiva, dar probabil aceasta va fi in jur de 15 milioane de lei pe hectar"", preciza Tariceanu. Trece toata vara, dar oamenii nu primesc nici un ban. Neavand cu ce le hrani, multi isi vand animalele - pentru unii, singura sursa de hrana si venituri.

SCUZE SI BIROCRATII. 14 octombrie 2006. Sub titlul ""Lacusta Baraganului"", Jurnalul National publica un articol in care semnaleaza faptul ca agricultorii din Ialomita au fost lasati cu ochii in soare de guvernanti, neprimind nici un leu din despagubirile promise, desi campania de toamna incepuse demult. A doua zi, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, remite un comunicat de presa in care, pe un ton de persoana jignita, arunca pisica moarta in curtea Ministerului Agriculturii, care, chipurile, ar trebui sa aloce banii ""din fondurile de asigurare"". In replica, Ministerul Agriculturii spune ca ""este nevoie de alte surse, aceste fonduri avand alte destinatii"".
In fine, intre doua drumuri de la Bucuresti la Suceava, ministrul Gheorghe Flutur isi gaseste timp si avizeaza un proiect de HG prin care solicita sumele necesare din fondurile speciale aflate la dispozitia Executivului. Abia la 1 noiembrie a.c. Guvernul aproba fondurile pentru despagubiri. Urmeaza obisnuita birocratie a institutiilor locale (Prefectura, Consiliul Judetean, Comitetul pentru Situatii de Urgenta, Directia Agricola etc.) care trebuie sa intocmeasca documentatia. Se stabilesc si sumele: pentru grau, orz, rapita, floarea-soarelui, soia si lucerna se vor acorda 450 RON/ha, pentru pasune - 70 RON/ha, pentru ogoare 150 RON/ha si pentru legume - 1.000 RON/ha. Intre timp, a trecut vara, a trecut si toamna, cat a fost ea de lunga, iar pagubitii nu au primit nici un sfant din banii promisi inca din primavara.

CONTURI GOALE. Secretarul Primariei din Facaieni, Crinel Din, spune ca, dupa ce Guvernul a aprobat alocarea fondurilor, Primaria impreuna cu ""institutiile abilitate de la judet"" au facut toate demersurile necesare pentru ca oamenii sa-si primeasca despagubirile promise. ""S-au intocmit toate situatiile cerute, cu suprafetele afectate, oamenii si-au deschis conturi la CEC, asa cum li s-a spus, si asteapta sa le intre banii. De aici inainte nu mai este treaba Primariei, cei care trebuiesc sa vireze banii sunt, probabil, cei de la Ministerul Agriculturii sau de la Ministerul Finantelor."" Deh! Sfanta birocratie!

DEZAMAGIRE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.