Sindicalistii din Cartel Alfa au protestat, ieri, fata de costurile mari de administrare a fondului privat de pensii, care vor trebui suportate de catre salariati. Acestia si-au exprimat nemultumirea si fata de legislatia in domeniu care permite com

Sindicalistii din Cartel Alfa au protestat, ieri, fata de costurile mari de administrare a fondului privat de pensii, care vor trebui suportate de catre salariati. Acestia si-au exprimat nemultumirea si fata de legislatia in domeniu care permite companiilor sa opereze in permanenta cu o rata de rentabilitate negativa, eliminandu-se, astfel, posibilitatea asigurarii unei pensii decente.

Potrivit reprezentantilor Confederatiei Cartel Alfa, forma actuala a proiectului de lege privind administrarea fondului privat de pensii ofera avantaje consistente doar companiilor de administrare a fondurilor, in detrimentul intereselor salariatilor. Acest lucru este cauzat de costurile de administrare foarte mari pe care le vor suporta salariatii cotizanti la fondurile de pensii private. Conform proiectului de act normativ, angajatii vor fi obligati sa achite costuri de administrare de 0,1% lunar din activul net total al fondului si de 2% din contributiile platite lunar. Mai mult, toate celelalte comisioane pe care le implica operativitatea fondului, respectiv comisioanele bancare, comisioanele pentru custode si cele de tranzactionare si de auditare, vor fi platit e tot de catre participanti. „Aceste costuri de administrare sunt extrem de mari si, in conditiile in care legea garanteaza doar valoarea nominala a contributiilor platite, economiile participantilor se vor diminua semnificativ“, a declarat Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa.
Pensia privata, mai mica decat cea publica

Dandea a mai precizat ca o alta masura propusa de companii si acceptata de guvernanti in dezavantajul cotizantilor este aceea a ratei de rentabilitate. Astfel, legea permite societatilor care administreaza fondurile de pensii private sa opereze cu o rata de rentabilitate negativa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.