Leonard Orban, candidatul propus de Romania pentru postul de comisar european, a fost audiat ieri, la Bruxelles, de Comisia pentru Educatie si Cultura a Parlamentului European. Orban s-a referit la importanta mandatului sau, a expus viziunea sa asup

Leonard Orban, candidatul propus de Romania pentru postul de comisar european, a fost audiat ieri, la Bruxelles, de Comisia pentru Educatie si Cultura a Parlamentului European. Orban s-a referit la importanta mandatului sau, a expus viziunea sa asupra politicilor legate de multilingvism, insa a trebuit sa raspunda si unor intrebari referitoare la viitorul Uniunii Europene si la chestiuni ce tin de competentele autoritatilor de la Bucuresti. Actualul secretar de stat din Ministerul Integrarii Europene si-a inceput prezentarea cu cateva consideratii in engleza si in franceza, iar apoi a folosit limba romana de-a lungul celor trei ore de audieri.

Orban si-a aparat mandatul primit in Comisia Barroso in fata criticilor aparute de la nominalizarea sa, din punctul de vedere al importantei reduse a domeniului. Acesta a precizat ca va avea insarcinari politice si manageriale importante, referindu-se la introducerea multilingvismului in toate domeniile UE si la responsabilitatea pentru publicatiile oficiale. In plus, o Europa in care cetatenii vorbesc mai multe limbi va fi o premisa pentru atingerea obiectivului de a transforma UE in cel mai competitiv spati u economic, potrivit obiectivului Agendei Lisabona. „Organizatiile in care se folosesc mai multe limbi sunt mai creative, au produse mai inovative,“ a spus Orban. El s-a referit la un proiect al Comisiei care se ghideaza pentru un sistem de educatie bazat pe principiul „limba materna +2“ (cunoasterea a cel putin doua limbi straine de catre cetatenii UE). Alte avantaje ale multilingvismului ar fi dialogul intercultural, integrarea imigrantilor si coeziunea sociala. Orban a afirmat ca va incuraja subtitrarea filmelor, insa nu are in vedere o initiativa legislativa in acest sens.

Proiecte pentru limbile regionale
Orban a spus ca unul dintre obiectivele sale este promovarea diversitatii lingvistice, cu referire la toate limbile vorbite in Uniunea Europeana, nu numai la cele 23 de limbi oficiale (din 2007, cand se vor adauga irlandeza, romana si bulgara). In ceea ce priveste modalitatile de actiune, Orban a fost prudent. El a precizat ca si sistemele educationale si politicile in privinta minoritatilor tin de fiecare stat membru in parte. Limbile minoritatilor vor putea fi incurajate din punctul de vedere al Comisiei numai prin acordarea unor fonduri pe baza unor proiecte.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.