Pentru buzunarul romanului de rand, sporturile de iarna sunt destul de scumpe. Ca sa iti cumperi schiuri pentru incepatori trebuie sa scoti din buzunar ceva mai mult decat un salariu mediu pe economie. In plus, nici claparii nu sunt ieftinia€
Pentru buzunarul romanului de rand, sporturile de iarna sunt destul de scumpe. Ca sa iti cumperi schiuri pentru incepatori trebuie sa scoti din buzunar ceva mai mult decat un salariu mediu pe economie. In plus, nici claparii nu sunt ieftinia€¦ Daca mai punem la socoteala si costurile la transportul pe cablu, ajungem la concluzia ca schiul si snowboard-ul nu sunt pentru oricine. Poate si acesta este motivul pentru care in tara noastra nu sunt foarte multi schiori. RAPOSAT. O parte din echipamentul folosit pe partie se produce chiar in Romania, dar este comercializat sub sigla unor brand-uri puternice din Europa de Vest. Inainte de Revolutie, aproape ca nu era roman iubitor de munte care sa nu foloseasca o pereche de Topaz-uri, schiuri fabricate la Reghin. Intre timp, uzina s-a orientat catre viori, astfel ca muzica de pe partie a trebuit sa fie interpretata cu instrumente aduse din strainatate. Pretul? Unul pe masura, normal. ACTIV. Incepand cu 2003, Romania a inceput sa produca din nou schiuri si echipament pentru sporturile de iarna. Locul? Chimica Orastie. Fabrica lucreaza in regim de LOHN. Romanii primesc materialul de la clientul francez, pentru care produc schiuri, clapari, placi de surfing, plus alte articole dedicate sporturilor in aer liber. LUNG. Un schi nu se construieste peste noapte. Procesul de fabricatie dureaza circa trei saptamani.
Talpa reprezinta un amestec de polietilena de inalta densitate, restul schiului fiind sandvis de materiale ce cuprinde otel, folii de polietilena, rasini si fibre de sticla. Forma se obtine prin decupare sau injectie, in functie de dimensiunea dorita. Un schi este format din spatula (partea din fata), raza (in dreptul legaturii) si talon (zona din spate). In ultima vreme se pune foarte mare accent pe culoare schiurilor, dar si pe cea a claparilor. Se cauta nuantele cat mai aprinse, chiar daca acest lucru prinde destul de putin pe piata din tara noastra. Imprimeurile se fac cu ajutorul unei hartii cu cerneala sublimabila. Mai nou, multi dintre turisti cauta schiuri indoite la ambele capete. Produsele de la Orastie merg mai intai in Franta, de unde sunt raspandite in intreaga lume. La poarta fabricii nu se poate stabili un pret pentru o pereche de schiuri. Francezii vin cu materialele si platesc manopera. ""Noi lucram numai cu materialul clientului nostru cu care avem o relatie foarte buna""
Filisan Iancu
director Chimica Orastie BINE PREGATITI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.