Anul trecut si-a incheiat mandatul de ambasador al Romaniei la Luxemburg. Este pionul principal al comisiei ce a elaborat strategia nationala de aderare a Romaniei la UE, din 2000. Astazi, academicianul Tudorel Postolache implineste 74 de ani.

Anul trecut si-a incheiat mandatul de ambasador al Romaniei la Luxemburg. Este pionul principal al comisiei ce a elaborat strategia nationala de aderare a Romaniei la UE, din 2000. Astazi, academicianul Tudorel Postolache implineste 74 de ani.

""Romania intra in UE prin cultura""

""In aceste zile, cea mai presanta preocupare a mea este cizelarea discursului de receptie pe care trebuie sa-l rostesc la jumatatea lunii decembrie in fata Adunarii Generale a Academiei Regale de Stiinte Economice a Spaniei, in care am fost ales anul trecut membru corespondent. Mai am cateva preocupari la care m-am reintors cu multa placere, dupa ce mi-am teminat mandatul de ambasador in Luxemburg.

Este vorba despre definitivarea trilogiei «Scoala universala ca mediator societal», pe care o ingrijesc impreuna cu domnul academician Mugur Isarescu. Am revenit in tara cu o dubla satisfactie. Prima, semnarea tratatului de aderare la Luxemburg, ce a avut loc asa cum era programata inca din timpul strategiei din 2000. Aceasta a deschis calea pentru cea de-a doua mare satisfactie, intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007, care este data finala pe care noi am adoptat-o in strategia prezidata de mine impreuna cu primul-ministru din acel timp, academician Mugur Isarescu. De fapt, e o tripla satisfactie, pentru ca la
1 ianuarie Romania intra in UE prin cultura.

Orasul Sibiu va fi capitala europeana culturala. In Luxemburg, in Schengen, am reusit sa transformam vechea ""via romana"" plantand acolo, in ziua semnarii, 27 de arbori, simbolizand 27 de membri ai UE. La
1 ianuarie va fi lansat acolo bustul lui Enescu. Luxemburghezii au inceput sa numeasca aceasta via romana via romana. Acestea sunt elementele de satisfactie. In nici un caz eu nu consider aceste lucruri realizari personale. Le consider oportunitati ce s-au produs in timpul mandatului meu.

Strategia nationala de aderare a Romaniei la UE este primul document strategic din istoria noastra ce este dus la capat, spre uimirea chiar si a celor care l-au facut. A fost foarte bine dezbatut timp de cinci luni. Cand un proiect devine necesar, nimic nu il impiedica, totul il ajuta. Chiar adversarii lui nu au facut altceva decat sa ajute sa-l cizelam in amanunt.

Reuniunea de inchidere a lucrarilor comisiei s-a tinut in marea aula a ASE-ului si au luat parte peste 400 de persoane, printre care si membrii comisiei ca atare, membri ai academiei, membri ai Guvernului, dar si tineri laureati la olimpiadele internationale de fizica, chimie, matematica, informatica si limbi straine. Au luat cuvantul 27 dintre ei, ceilalti au dat in scris observatiile lor. Dupa 1 ianuarie as vrea sa publicam toate aceste lucrari, pastrate la secretariatul comisiei.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.