Obiectele de argint - in general de uz casnic sau cu functie rituala - ating preturi incredibil de mari la casele de licitatii bucurestene. Fructiere, bomboniere simple, pe picior sau cu doua compartimente, cordoane lucrate manual, cu elemente geomet
Obiectele de argint - in general de uz casnic sau cu functie rituala - ating preturi incredibil de mari la casele de licitatii bucurestene. Fructiere, bomboniere simple, pe picior sau cu doua compartimente, cordoane lucrate manual, cu elemente geometrice asamblate, solnite, tacamuri, in special lingurite - piese de colectie, flacoane cu dop, casete cu capac, porttigarete lucrate pe motiv stilizat, zaharnite, platouri circulare sau ovale, pahare de botez, cosuri cu ansa, cani pentru vin, clesti pentru zahar - sunt numai cateva din piesele care se bucura de atentia cumparatorilor. Preturile variaza in functie de model, tehnica, atelierul unde a fost produs si vechimea obiectului, situandu-se intre doua milioane si doua sute de milioane lei vechi. Astfel, doua solnite, argint 875 marcat (provenienta - Rusia), lucrat manual, decor cu motive vegetale, 53,82g, poanson de mester, datand de la sfarsitul secolului XIX, au fost vandute, duminica, la casa Alis, la pretul de 240 RON, de la 80, in timp ce sase lingurite mocca, argint 830 marcat, torsadat, cozi decorate cu portrete miniaturale, 61,77g ( provenienta- Danemarca), anul 1979? , au fost adjudecate la pretul de intrare in licitatie: 280 RON.
Aceeasi suma a fost acordata si pentru un clopotel de masa, argint 900 marcat, decor cu banda, motive florale, secolul XX.
Pentru douasprezece lingurite din argint 750 marcat, decor cu gravura manuala, modele diferite, monograme si spatiu cartus negravat, datand din secolul XIX, Austro-Ungaria?, in buna stare de conservare, cineva a oferit 300 RON, pretul de estimare.
Nici cosurile pentru paine nu sunt ocolite. O astfel de piesa, argint 800 marcat, lucrat manual, cu forma adancita, avand poanson romanesc (datat - inceputul secolului XX) a fost vandut pentru 500 RON de la 360. Fructierele sunt ceva mai scumpe. Pentru o fructiera - piesa de colectie - din argint 750 marcat, lucrat manual, cu anse incorporate, decor cu elemente florale in repousse, gravata mecanic si manual ( provenienta Austro-Ungaria?, 1880) s-a oferit un pret dublu fata de cel de evaluare, respectiv 1.400 de la 700 RON.
Tot o piesa de colectie reprezentand o caseta cu capac, argint 800 marcat, lucrat manual in totalitate, tehnica repousse, decor cu ghirlande si motive florale, realizata la sfarsitul secolului XIX, cu mici defecte si reconditionari, a fost adjudecata pentru 1.100 RON, pretul de estimare. Printre piesele de colectie cu greutate s-au aflat un bol si o carafa.
Primul, din argint 875 marcat, lucrat manual, falduri in repousse, decorate cu elemente florale in cloissone email policrom pictat, delimitate de motiv funie aplicat (provenienta Rusia, sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX) poanson de mester si vulturul imperial gravat, a intrat intr-o alta colectie pentru 10.500 RON de la 3.400. Cea de-a doua piesa - carafa cu dop - din cristal cu decor geometric, avand partea superioara a piesei si ansa din argint 875, decorat cu email irizat, purtand sigla imperiala pavata cu diamante rozete, poanson de mester (provenienta Rusia, inceputul secolului XX), a fost adjudecata la pretul record de 22.000 RON de la 2.000.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.