Premierul Popescu Tariceanu a prezentat ieri proiectul de lege a bugetului in plenul reunit al Camerelor Parlamentului. Pe langa cifrele seci ale proiectiei bugetare, Tariceanu a tinut sa faca un bilant al politicilor economice promovate de actualul
Premierul Popescu Tariceanu a prezentat ieri proiectul de lege a bugetului in plenul reunit al Camerelor Parlamentului. Pe langa cifrele seci ale proiectiei bugetare, Tariceanu a tinut sa faca un bilant al politicilor economice promovate de actualul Executiv la jumatatea mandatului. "Am decis sa avem incredere in romani, in inteligenta si forta lor de creatie", a spus Tariceanu.
Acesta a afirmat ca bugetul de stat pe 2007 este expresia principiilor asumate la investirea in functie a Guvernului si ofera directiile de dezvoltare pentru urmatorii ani de mandat.
Liniile directoare dupa care a fost intocmit bugetul au fost cota unica de impozitare, eliminarea reesalonarilor sau scutirilor preferentiale de taxe care inainte au permis politicului in economie si o politica salariala corelate cu productivitatea muncii.
Nu in ultimul rand, bugetul pe 2007 este primul proiect conceput pentru cetateanul roman ca cetatean european.
Tariceanu nu a ratat ocazia unei scurte replici la adresa acuzatorilor sai din interiorul sau exteriorul PNL.
"Unii s-au lasat asurziti de zgomotul sabiilor din scena politica... altii viseaza la proiecte bugetare croite pentru clientela politica", a afirmat Tariceanu.
In bilantul celor doi ani de guvernare, Tariceanu a mentionat succesul cotei unice de impozitare care a dus la cresterea veiturilor statului cu 17,5% in 2005 fata de 2004 si o crestere de 23,4% in primele sase luni ale anului 2006. De asemenea, investitiile straine s-au ridicat la 5,2 miliarde de euro in 2006, iar somajul a afectat doar 5% din populatia activa a tarii.
In paralel, a crescut ponderea IMM in PIB concomitent cu numarul acestora, de la 174.000 la 210.000.
Creterea Produsului Intern Brut in 2006 este estimata la peste 6%, cu perspectiva unei mariri "sanatoase si sustenabile" in urmatorii ani. Tariceanu a amintit ca un raport al Bancii Mondiale a acordat Romaniei locul I la reforme privind imbunatatirea mediului de afaceri.
Ponderea veniturilor la buget va fi in 2007 de 35,2% din PIB, comparativ cu 29% in 2006.
Tot pentru 2007 este prevazuta o crestere cu 12,4% a castigurilor salariale, de la 1130 RON in decembrie 2006 la 1270 RON. Premierul a ripostat si acuzelor opozitiei referitoare la protectia sociala insuficienta.
"Nimeni nu are monopol asupra protectiei sociale. O guvernare liberala are o abordare diferita. Cea mai eficienta protectie sociala sunt locurile de munca", a afirmat Tariceanu anuntand apoi ca numarul salariatilor va creste cu 1,8%, adica 100.000 de noi locuri de munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.