Doar doua diferente sint intre criteriile pe care PNL si PD le-au stabilit separat pentru candidatii pe care ii vor desemna pentru un loc in Parlamentul European.

Unul dintre criteriile eliminatorii pe care liberalii le impun celor c
Doar doua diferente sint intre criteriile pe care PNL si PD le-au stabilit separat pentru candidatii pe care ii vor desemna pentru un loc in Parlamentul European.

Unul dintre criteriile eliminatorii pe care liberalii le impun celor care vor sa candideze la alegerile pentru Parlamentul European este o vechime de minimum trei ani in partid. Acest criteriu nu se regaseste printre cele pe care democratii si le-au fixat pentru candidatii lor. Desi a fost adus in discutie ieri la sedinta Biroului Permanent al PD, potrivit unor surse din partid, acest criteriu a fost ocolit elegant de catre liderii partidului. Acestia au fixat insa un alt criteriu esential, care nu se regaseste printre cele ale PNL, pe care un candidat democrat trebuie sa-l indeplineasca.

Functii si valori

"Atrag atentia doritorilor din PD care au functii publice sa se gindeasca ca BPN va fi de acord cu astfel de candidaturi doar daca partidul nu va pierde acea functie", a declarat ieri secretarul general al PD, Vasile Blaga. Liberalii nu au enuntat explicit un asemenea criteriu, insa au impus obligativitatea ca viitorul candidat "sa nu fi avut atitudini ostile fata de PNL si fata de valorile liberale".

Criterii comune: DA

Restul criteriilor stabilite de cele doua partide sint asemanatoare. Candidatii la alegerile pentru PE trebuie sa cunoasca cel putin o limba straina, sa stie mecanismele de functionare ale institutiilor europene si sa indeplineasca toate criteriile enuntate de "Coalitia pentru un Parlament Curat" la alegerile parlamentare din anul 2004. Potrivit acestora, candidatul trebuie sa nu se afle in ancheta DNA, sa nu fi obtinut venituri ca urmare a unui conflict de interese cit timp a ocupat o functie publica, sa nu fie traseist politic, sa nu se afle sub incidenta legii lustratiei sau sa nu fie informator al fostei Securitati. Pentru a verifica respectarea acestor criterii, PNL a infiintat o comisie speciala condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Candidaturile democratilor vor fi verificate de Biroul Permanent.

Candidatura comuna: BA

Problema candidaturii pe liste comune a PNL si PD este inca incerta. Liberalii au afirmat in mai multe rinduri ca ar exista o decizie a Aliantei prin care cele doua partide ar candida impreuna. Democratii au negat insa de fiecare data, sustinind ca la sedinta invocata de liberali nu a fost nici o decizie in acest sens. Oficial, democratii nu au respins ideea unei candidaturi comune.

Neoficial, nici unul dintre liderii PD nu s-a declarat de acord cu asemenea posibilitate. Ieri, secretarul general Vasile Blaga a recunoscut existenta unei asemenea pozitii in cadrul PD. "Nu va ascund ca exista o anumita dorinta de a candida pe liste separate. O astfel de decizie va fi luata la momentul potrivit", a recunoscut Blaga.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.