Angajatii companiei internationale BAE Systems sunt cercetati, din nou, pentru savarsirea unor posibile fapte de coruptie. BAE este anchetata de Oficiul britanic pentru Combaterea Fraudelor si Ministerul Apararii in legatura cu o afacere prin care er
Angajatii companiei internationale BAE Systems sunt cercetati, din nou, pentru savarsirea unor posibile fapte de coruptie. BAE este anchetata de Oficiul britanic pentru Combaterea Fraudelor si Ministerul Apararii in legatura cu o afacere prin care erau livrate Tanzaniei echipamente pentru controlul traficului aerian. Potrivit purtatorului de cuvant al companiei, citat de Reuters, investigatia face parte dintr-o ampla ancheta, beneficiind de cooperarea deplina a conducerii BAE.
Desi oficial nu s-au facut precizari legate de aceasta ancheta, editia electronica a cotidianului "The Times" a publicat un articol in care sustine ca BAE este suspectata ca ar fi oferit mita unor functionari guvernamentali tanzanieni pentru contractul privind vanzarea in aceasta tara a unui sistem de control al traficului aerian in valoare de 28 mil. lire sterline (53,64 de mil. dolari). Cotidianul il mentioneaza drept sursa a informatiilor pe deputatul liberal-democrat Norman Lamb, potrivit caruia "afacerea a obtinut aprobarea primului-ministru dat fiind angajamentul acestuia fata de Africa". "Este o usurare ca acum putem afla adevarul despre modul in care s-a derulat acest export", a spus Lamb intr-un interviu acordat cotidianului The Times. In urma cu aproximativ o luna, un alt cotidian nota ca locuinta si birourile lui John Bredenkamp, agentul BAE pentru Africa de Sud, au fost perchezitionate de Oficiul pentru Fraude Grave (SFO). Ancheta viza contractul de vanzare catre Africa de Sud a unor avioane de tip Hawk in valoare de 1,6 mld. lire sterline (circa 2,4 mld. euro), parafat in 2001 si sustinut de Guvern. In cadrul aceluiasi dosar au fost investigate comisioanele platite de BAE unor demnitari din Arabia Saudita, fostului presedinte din Chile, generalul Pinochet, si altora. La inceputul acestui an, a fost demarata o ancheta in cazul unui presupus comision in valoare de sapte milioane de lire sterline, platit prin intermediul unui agent, pentru a parafa vanzarea catre Romania a doua fregate la mana a doua. Informatia a fost facuta publica tot de cotidianul The Guardian, potrivit caruia "Romania a platit pentru fregatele britanice de trei ori mai mult decat era necesar". Desi, pentru modernizarea navelor, compania britanica a primit 116 mil. lire sterline din partea Romaniei, agentia specializata a Ministerului britanic al Apararii afirma ca echiparea completa a navelor ne-ar putea costa pana la 250 de mil. lire sterline.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.