Companiile romanesti producatoare si transportatoare de energie sunt pregatite sa faca fata competitiei din Uniunea Europeana dupa aderare, a declarat, la Viena, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Darius Mesca, citat de Mediafa

Companiile romanesti producatoare si transportatoare de energie sunt pregatite sa faca fata competitiei din Uniunea Europeana dupa aderare, a declarat, la Viena, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Darius Mesca, citat de Mediafax. "Din fericire pentru tara noastra, marile companii din sectorul energetic sunt deja in faze avansate de implementare a unor proiecte care le permite sa nu aiba mari dificultati in ceea ce priveste transportul si chiar producerea si distributia energiei electrice. Puteti remarca faptul ca marea parte a distribuitorilor de energie electrica este deja privata in Romania si urmeaza privatizarea producatorilor, potrivit strategiei Ministerului Economiei si Comertului. Deci, noi consideram ca din acest punct de vedere suntem intr-o faza destul de avansata si nu vom avea mari dificultati in ceea ce priveste acest aspect", a spus Mesca.
Perspectivele asupra tarifelor la energie, dupa integrare, nu sunt negative, din punct de vedere al gradului de suportabilitate al populatiei, considera Mesca. "Dupa 2007, preturile la energie vor fi sustenabile in Romania, cu un efort mai mare din partea consumatorilor, in principal al populatiei si respectiv al marilor consumatori industriali", a apreciat oficialul MEC, care a participat la Summitul Energiei de la Viena. In opinia lui Mesca, Rusia continua sa detina pozitia dominanta in ceea ce priveste piata petrolului si gazelor naturale. "Rusia este primul actor din Europa, cel putin pana in faza aceasta, in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale, tinand cont de volumul imens de zacaminte pe care le detine si de interconexiunile existente. Coroborat cu planurile in ceea ce priveste investitiile in conductele de transport, pot sa spun ca Rusia va avea in continuare un rol care nu poate fi ignorat de nici una din tarile membre ale Uniunii Europene", afirma Mesca.

Tatonari cu firme germane pentru producerea de biogaz

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste sursele de enegie alternativa - in speta biogazul, Romania este deja in tatonari cu societati germane care ar putea investi in acest domeniu, alaturi de parteneri romani. Potrivit datelor MEC proiectele existente sunt destul de fezabile pentru tara noastra. "Este prematur pentru avansarea unei cifre privind investitiile in acest sector, dar va pot spune ca noi suntem obligati ca pana la orizontul anilor 2010 - 2012, energia produsa in Romania sa fie energie verde in proportie de 33 la suta din total, dar sa nu uitam ca din aceasta cantitate 28 -29 la suta este energie in sistem hidro, deci raman 4 - 5 procente care vor reprezenta energia verde", a precizat Darius Mesca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.