Hotelul Baron Hotel din Aleppo este unul dintre locurile de legenda, unde nume intrate deja in istoria universala si-au lasat amprenta in incaperile unde au poposit de-a lungul vietii lor.
Printre oaspetii faimosi care s-au odihnit in camerele
Hotelul Baron Hotel din Aleppo este unul dintre locurile de legenda, unde nume intrate deja in istoria universala si-au lasat amprenta in incaperile unde au poposit de-a lungul vietii lor.
Printre oaspetii faimosi care s-au odihnit in camerele hotelului Baron se numara Agatha Christie, Charles Lindburgh sau T.E. Lawrence.
Si acum, o nota de plata pentru domnul Lawrence este expusa la receptie, acolo unde lista de oaspeti pare a fi desprinsa din Who's Who al secolului XX.
Nota de plata din 1914, intocmita pe numele lui Lawrence al Arabiei, a fost achitata, desi au existat zvonuri cum ca ofiterul serviciilor secrete britanice nu ar fi onorat-o. "Nici macar nu stiu de unde a pornit povestea asta. Probabil ca un jurnalist a scris-o, iar altii au preluat-o fara sa se mai oboseasca sa verifice", a declarat Mazloumian, patronul hotelului.
Deschis de aproape un secol, hotelul Baron din Aleppo a reusit sa ocupe un loc special in inima turistilor, si inca mai atrage vizitatori nostalgici care doresc sa simta atmosfera anilor cand Siria era o citadela care atragea spioni, exploratori si colonialisti.
Daca lui Mazloumian ii place un turist, atunci el ii ofera camera in care a stat Agatha Christie. Langa incaperea acesteia poate fi admirat un poster care face reclama unei calatorii de sapte zile de la Londra la Bagdad cu Orient Expresul, calatorie care a inspirat-o pe Agatha Christie sa scrie unul dintre cele mai faimoase romane ale sale "Crima din Orient Expres".
Daca acea camera este ocupata, vizitatorii se pot totusi odihni in alte camere, care au apartinut lui T.E. Lawrence, aviatorului Charles Lindbergh, liderului turc Mustafa Kemal Ataturk, sau regelui Faisal al Irakului.
"Suntem foarte atenti in ceea ce priveste rezervarea camerelor istorice", a mai povestit Mazloumian.
Cu toate acestea, hotelul nu traverseaza vremuri prea fericite, mai ales din cauza faptului ca se afla intr-o zona macinata de conflicte politice, care afecteaza clar turismul din regiune. "Anul trecut am reusit sa ne acoperim cheltuielile. Anul acesta viitorul nu suna foarte bine", ofteaza Mazloumian.
Siria se poate lauda cu ruine romane, castele si situri religioase, insa este "izolata politic", in parte pentru ca este vecina cu Libanul. Totusi, mai exista o speranta: numarul turistilor a crescut in 2005 cu 12%.
Barul Baronului
Barul hotelului inca mai are scaune care dateaza din 1930, scaunele de piele "plang dupa restaurare", iar pe perete este agatata o harta care arata care sunt zonele arheologice din vecinatate. "In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ofiterii britanici organizau vanatori de vulpi prin hotel, iar pe post de vulpe era barmanul nostru, Yezegel, cunoscut ca Peter - vulpea", isi aminteste Mazloumian.
Franta a ocupat Siria din 1920 pana in 1946, iar The Baron a inflorit in aceasta perioada, pana cand socialismul a adus la nationalizare. "Familia noastra a avut numai ghinion" recunoaste patronul hotelului. Tatal sau, din cauza fluctuatiilor economice ale anilor '60, a pierdut o mare parte a averii, iar pe masura ce hotelul cadea in ruina, si lumea care se afla de cealalta parte a usilor sale se schimba. O parte din Aleppo, destinatie favorita a turistilor, a fost modificata drastic, in favoarea bulevardelor si strazilor create in mare parte in anii '70. Insa, pentru unii, the Baron ramane un loc istoric.
"Daca vrei sa stii cine e in oras, mergi la o bere pe terasa hotelului Baron, care a devenit <<hotelul arheologilor>>" este de parere germanul Kay Kohlmeyer, care face niste sapaturi in zona.
Pentru The Baron, aceasta meserie nu este o necunoscuta. Lawrence a lucrat ca arheolog in nodrul Siriei, acolo unde a intalnit-o pe Gertrude Bell, lingvist britanic care a jucat un rol important in crearea statului modern Irak. Bell, cunoscuta ca "Regina Irak-ului" a stat si ea la Baron.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.