Tarifele la energia electrica furnizata populatiei si micilor consumatori vor fi majorate, in medie, cu 4,72%, de la 1 decembrie, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Potrivit ANRE, disfunctionalitatile din alimentar
Tarifele la energia electrica furnizata populatiei si micilor consumatori vor fi majorate, in medie, cu 4,72%, de la 1 decembrie, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Potrivit ANRE, disfunctionalitatile din alimentarea cu carbune, coroborate cu scumpirea gazelor naturale si debitul redus al Dunarii, au generat devansarea termenului pentru cresterea tarifelor. "Absenta acestei masuri la momentul actual ar fi generat pierderi suplimentare la producatori, ceea ce ar fi determinat o crestere mai drastica a pretului la energia electrica pentru consumatorii captivi in anul 2007", se arata intr-un comunicat ANRE.
"Tarifele se ajusteaza de 2 ori pe an. Anul acesta insa nu am considerat necesar sa facem o ajustare la mijlocul anului, asa ca aceasta s-a facut acum, devansata cu o luna fata de data de 1 ianuarie, la care ar fi trebuit sa fie facuta", ne-a declarat Cristina Bunescu, director relatii publice.
Tarifele actuale la energie electrica sunt de 0,275 lei, fara TVA, pentru consumatorii casnici si 0,36 lei, fara TVA, pentru agentii economici.
Presedintele ANRE, Nicolae Opris, anunta, la jumatatea acestui an, ca preturile la energia electrica vor ramane nemodificate in acest an datorita evolutiei favorabile a productiei Hidroelectrica si a ritmului inferior celui estimat pentru cresterea pretului la gaze.
Opris estima, la acea data, ca viitoarea majorare va avea loc la inceputul anului 2007, cu aproximativ 4,5%, daca rata inflatiei din acest an nu va depasi 5%, tinta bancii centrale.
De asemenea, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale a decis majorarea tarifelor la gazele naturale cu pana la 8,5%, incepand cu 12 noiembrie.
Potrivit lui Gabriel Sarbu, director al ANRGN, ca urmare a faptului ca, pentru perioada sezonului rece, nu au fost incheiate contracte de aprovizionare cu gaze intre cei doi mari distribuitori si producatori interni, la inceputul lunii octombrie a aparut o situatie dificila generata de cresterea consumului, care nu a putut fi sustinuta de o alimentare din amonte. Pentru rezolvarea acestei situatii Autoritatea a decis ca o ajustare de preturi este preferabila pentru a garanta livrarea gazelor in sezonul rece. Am avut de ales si a trebuit sa alegem intre securitatea furnizarii - a avea gaze la pret mic, dar fara garantia livrarii acestora... decizia ne-a apartinut si ea a fost determinata si a urmarit rezolvarea securitatii furnizarii. Repet, aveam de ales intre a avea gaze la un pret ceva mai ridicat sau a nu avea gaze", a declarat Gabriel Sarbu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.