Firmele romanesti producatoare de mobilier spun ca le merge bine si pe piata de acasa, dar si in afara ei. Ofertele se bat, acum, nu doar in
Firmele romanesti producatoare de mobilier spun ca le merge bine si pe piata de acasa, dar si in afara ei. Ofertele se bat, acum, nu doar in preturi cit mai convenabile, ci si in originalitatea designului, a materiei prime si in cit de utila poate fi o piesa de mobilier. 90 de firme, majoritatea romanesti, dar si citeva straine, isi prezinta oferta, zilele acestea, la Expo Transilvania, in cadrul Tirgului ConMob Cluj, ajuns la a 11-a editie.
Fierul bate palul
Piesele de mobilier din pal sau materiale usoare ramin cautate, sustin producatorii, datorita pretului mic. Insa "trendul" pietei merge catre mobila cit mai originala, din lemn sculptat sau pictat manual, ori, si mai bine, din fier forjat. In Cluj exista deja citeva firme care se ocupa cu astfel de mobilier, dar unii folosesc tehnologie moderna - masini care "trag" formele la rece.
"La noi se face totul manual. De la curatarea fierului, la incalzire, lucrul pentru a-i da forma, totul e manual. Modelele noastre nu sint standard, sint unicat sau realizate exact dupa comanda clientului", sustine Zina Berindeiu, reprezentantul marketing al firmei Caval din Cluj, care are si un designer specializat: artistul plastic Iosif Berindeiu. Firma face mobilier pentru export in Europa, dar si-a propus sa cucereasca si piata americana.
"Din pacate, cei de acolo inca sint amatori de kitschuri, mai rafinati sint romanii nostri", considera reprezentantul firmei.
Mobila se cauta dupa curente artistice
Orice piesa se poate face din fier forjat, combinat uneori cu lemn, alteori cu sticla. Mobila poate veni din orice stil sau curent artistic: art nouveau, baroc sau chiar medieval. "In perioada comunista, fierul devenise oarecum demonetizat, ca materie pentru mobilier, dar acum revine in forta, ajunge sa aiba cautarea pe care o avea la inceputul secolului trecut. Este mult mai durabil, dar si mai rafinat si poate da friu liber imaginatiei designerului mult mai mult decit lemnul", considera Berindeiu. O masuta costa intre 500 si 1.000 RON, un candelabru - 1.000 RON, iar o copertina pentru terasa - 3.000 RON. Un corp de baie unicat in Romania, care a si cistigat recent un premiu de specialitate, s-ar vinde cu 5.000 RON. "Are inclusiv chiuveta din cupru, pentru a purifica apa", spun producatorii.
Piesele de epoca revin pe piata
Lemnul de brad pictat are si el mare cautare, in special pentru cei care vor mobilier pentru camere de copii. Un pat pentru bebelusi costa aproximativ 600 RON, iar o lada de zestre, pictata traditional, ajunge la 900 RON. Totul se face la comanda, spun reprezentantii firmei Art Andre din Cluj.
Mobilierul sculptat din lemn de Cyine Attila, de la firma Sculptura Secuiasca, arata desprins din calatoage. Un ansamblu de masuta cu sase scaune ajunge la 8.000 RON. O foarte mare atractie a anului o reprezinta mobila de tip "patina timpului": modele vechi, ca un decor de film de epoca sau roman, dar realizate acum, din lemn de tei - astfel de piese expune firma Cluj Meeting SRL.
Covoarele indiene nu se vind
Firma italiana Oldani ofera pietei romanesti covoare indiene lucrate manual, vopsite in culori vegetale, ecologice, la preturi intre 200 si 700 RON, fete de masa din matase naturala, la 42 RON, dar importatorul, Roberto Oldani, spune ca piata romaneasca e reticenta la ele. "Au impresia ca sint facute prin Turcia, nu exista cultura covorului ecologic, natural", spune italianul. Tot el prezinta un sezlong de maharajah, demn de o gradina indiana, care costa 700 de euro.
Despre autor:
Sursa: Cotidianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Noi centre comerciale în țară. Românii de la K2 Retail Properties deschid...
Sursa: retail.ro
-
3 startup-uri sustenabile care ne-au impresionat în 2024 #3
Sursa: green.start-up.ro
-
Catalyst Romania: provocarea va fi diferențierea prin inovație autentică
Sursa: start-up.ro
-
Nume de băieți rare - Cele mai frumoase și deosebite alegeri de nume pentru...
Sursa: garbo.ro
-
Banca Transilvania „face curățenie” în aplicațiile de mobile banking: BT Pay...
Sursa: futurebanking.ro
-
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă
Sursa: kudika.ro
-
Tichete de masă 2025: Care e valoarea lor și cine le poate primi
Sursa: wall-street.ro