In fata evidentei cresterii preturilor la gaze, ministrul Economiei, producatorii, distribuitorii si reglementatorul dau vina unul pe altul.

Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, sustine ca atit Petrom, cit si Autoritat
In fata evidentei cresterii preturilor la gaze, ministrul Economiei, producatorii, distribuitorii si reglementatorul dau vina unul pe altul.

Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, sustine ca atit Petrom, cit si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si cele doua Distrigazuri sint vinovate pentru cresterea tarifelor la gazele naturale.

Acesta a afirmat ieri ca Petrom a cerut pe gaze un pret mai mare decit cel stabilit de ANRGN si ca Distrigaz Nord si Sud nu au reusit sa incheie contracte la acest pret, dar ulterior au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri in tarife. ANRGN se face vinovata, in ochii ministrului, pentru ca nu a actionat "mult mai ferm si mult mai just" in aceasta problema. Din cauza ca nu au fost incheiate, inca, contractele pentru gaze naturale cu producatorii interni, in aceasta iarna ar putea sa apara probleme in livrarea catre consumatori, considera ministrul. Acesta a mai declarat ca Distrigaz Sud si Distrigaz Nord nu au, in acordurile de import, clauze asiguratorii pentru cazul in care producatorii externi nu reusesc sa respecte contractele de livrare.

Ministrul se va intilni, saptamina viitoare sau in cel mult doua saptamini, cu Consiliile de Administratie ale celor doua companii de distributie a gazelor naturale, carora le va cere lamuriri cu privire la intirzierea semnarii contractelor, a clauzelor livrarilor din import si asigurari cu privire la respectarea sigurantei alimentarii cu gaze a romanilor.

Neintelegeri la bani

Consumatorii romani sint impartiti in doua categorii, in functie de modalitatea de stabilire a pretului de achizitie a gazelor. Astfel, consumatorii captivi, in care sint incluse populatia si companiile cu un consum redus, cumpara gaze la preturile stabilite de ANRGN.

Pe de alta parte, consumatorii mari pot negocia direct cu furnizorii preturile de achizitie.

La stabilirea preturilor pentru distribuitorii de gaze naturale catre populatie si micii consumatori industriali, Autoritatea ia in calcul o serie de costuri ale distribuitorilor, printre care se numara pretul de achizitie al gazelor din productia interna, pretul din import, costurile si o marja de profit.

Lucrurile s-au inflamat in urma cu doua luni, atunci cind Petrom a anuntat distribuitorii de gaze ca va creste pretul la gazul din productia interna. Distribuitorii au reclamat acest lucru la ANRGN (desi institutia nu poate decide pretul la gazul din productia interna, il poate doar recomanda) si au spus ca Petrom i-a amenintat chiar cu oprirea livrarilor daca nu semneaza noile contracte prin care sa plateasca in plus cei 15-20 de dolari pe care Petrom i-ar fi solicitat. Lucru negat de Petrom, care a spus ca nu si-a oprit livrarile chiar daca nu s-au semnat contracte cu distribuitorii pe baza noilor preturi. Compania a motivat cresterea preturilor prin faptul ca gazul extras de ea in Romania are un pret de doar 45% din costul gazului din import, iar egalizarea trebuie oricum sa se faca pina in 2009.

Dezavantaj consumator

Saptamina trecuta, pusa in fata lipsei contractelor de furnizare a gazelor intre producatori si furnizori, ANRGN a transat lucrurile in folosul Petrom, al Romgaz, al Distrigaz si in defavoarea consumatorului: a decis cresterea cu pina la 8,5% a pretului final al gazelor pentru populatie, desi anuntase initial ca nu vom avea parte de nici o scumpire. Motivatia: din cauza divergentelor dintre producatori si distribuitori, care ar pune in pericol securitatea consumatorilor.

Petrom a aflat ca a fost crescut cu 67 RON pretul la gazul extras din tara pe care il poate solicita distribuito-rilor. Insa nu doar aceasta este motivatia scumpirii: pretul gazului din Rusia a crescut deja, de la 295 la 315 dolari mia de metri cubi. Nu se stie inca daca si distribuitorii au cistigat ceva din noile tarife.

Statul nu vrea sa platim mai putin Paradoxal insa, in toata aceasta avalansa de scumpiri, exista o sansa ca populatia sa plateasca mai putin. Oficiali ai Petrom au declarat ca firma a facut o propunere autoritatilor sa ofere gaz pentru populatie la un pret preferential, spunind ca nu exista nici o reglementare, interna sau internationala, care sa interzica acest lucru. Pierderea pe care ar fi avut-o Petrom ar fi urmat sa fie suportata de o crestere pentru clientii sai industriali. Cei de la Petrom spun ca, din moment ce ANRGN a anuntat majorarea de 67 RON, implicit nu a acceptat propunerea Petrom. Lucru confirmat ieri si de ministrul Seres, care a spus ca propunerea a fost analizata de MEC, dar nu a fost agreata de Autoritatea de Reglementare. Oficialii ANRGN nu au putut fi contactati pentru a explica de ce nu au fost de acord cu propunerea Petrom.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.