Comunitatile romanesti din Serbia ar putea beneficia de doua locuri in Parlamentul de la Belgrad, conform proiectului noii Constitutii, care a fost supus sambata si ieri unui referendum. In acest context, Pedrag Balasevic, presedintele Partidului De
Comunitatile romanesti din Serbia ar putea beneficia de doua locuri in Parlamentul de la Belgrad, conform proiectului noii Constitutii, care a fost supus sambata si ieri unui referendum. In acest context, Pedrag Balasevic, presedintele Partidului Democrat al Rumanilor din Serbia, a declarat, pentru „Gardianul“, ca a incurajat oamenii sa mearga la vot, dar nu le-a spus cum sa voteze. Balasevic a apreciat ca un loc in Parlament le va da o pozitie mai buna in eforturile pe care romanii din Timoc le fac pentru introducerea limbii romane in scoli si infiintarea unor organe de presa in limba romana.
El a adus in discutie principiul reciprocitatii, in baza caruia minoritatea sarba din Romania detine un loc in Parlamentul de la Bucuresti si primeste finantare de la bugetul de stat. In ciuda aspectelor pozitive aduse de noua Lege fundamentala, Pedrag Balasevic a atras atentia ca noul text a fost elaborat intr-un timp prea scurt, fara o discutie publica. In Serbia exista doua comunitati romanesti importante, dar cu o situatie oficiala diferita. In Banatul sarbesc (Voivodina), cei aproximativ 40.000 de romani sunt recunoscuti ca minoritate nationala si sunt reprezentati in plan oficial de un Consiliu National. In Timoc traiesc circa 400.000 de romani, in 328 de sate si 20 de orase din estul Serbiei, la sud de Dunare. Autoritatile sarbe nu ii recunosc ca minoritate etnica si ii numesc „valahi“, desi sunt vorbitori de limba romana.
Pentru a fi validata, noua Constitutie are nevoie o majoritate absoluta in randul persoanelor cu drept de vot. Pana ieri, la pranz, prezenta la vot a fost de circa 30%, iar urnele urmau sa se inchida la ora 8 p.m.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.