In urma cu aproximativ trei ani, cotidianul suedez de mare tiraj „Dagens Nyheter“ detona fitilul unei afaceri care avea sa intre in vocabularul presei romanesti sub numele de „Mita suedeza“. In contul rambursarii unei datorii

In urma cu aproximativ trei ani, cotidianul suedez de mare tiraj „Dagens Nyheter“ detona fitilul unei afaceri care avea sa intre in vocabularul presei romanesti sub numele de „Mita suedeza“. In contul rambursarii unei datorii istorice a statului roman fata de regatul suedez au aparut numeroase suspiciuni si acuzatii grave, dupa ce omul de afaceri suedez Peter Fallenius, fost director al unei companii afiliate concernului helveto-suedez ABB (Asea Brown Boveri), a declarat presei din tara natala ca ar fi oferit in jur de 600.000 de dolari ca mita unui numar de cinci inalti functionari guvernamentali de la Bucuresti. Spagile au fost oferite, spunea Fallenius, pentru urgentarea rambursarii datoriei tarii noastre catre Suedia. Desi amenintat cu puscaria, Fallenius a refuzat, insa, sa ii nominalizeze pe cei cinci oficiali romani care s-au dedulcit la spagile de sute de mii de dolari, argumentand ca se teme ca propria-i viata ar fi in pericol daca ar pronunta vreun nume. Finalmente, ex-directorul ABB a fost condamnat la trei ani de inchisoare, plus interzicerea unor d repturi. Alte personaje-cheie in afacerea spagii suedeze au ramas, insa, in libertate, iar anchetele declansate, atat de autoritatile romane, cat si de catre cele suedeze, au ramas in coada de peste. Majoritatea intrebarilor legate de unul din cele mai grave cazuri de coruptie din ultimii ani au ramas in continuare fara raspuns.

Cotfas, implicat pana peste cap
Cel mai discret nume implicat a fost suedezul de origine romana Mihai Cotfas, prieten de o viata si ruda a fostului ministru taranist Mircea Ciumara. Ciumara a fost cel care s-a ingrijit de Hotararea de Guvern care sa legifereze cuantumul datoriei Romaniei catre Suedia (800 de milioane de dolari). Cotfas, consultant al ABB, si cu Fallenius au creat o retea de firme-fantoma, inregistrate in paradisul fiscal al Insulelor Virgine Britanice. S-au semnat „contracte de consultanta“ intre ABB si firmele controlate de Cotfas si Fallenius, prin care banii au ajuns de la ABB la cei doi. Apoi, sub forma de spagi, mai departe la inalti oficiali romani, dupa cum sustinea Fallenius. In total, firma-fantoma a lui Mihai Cotfas, Chaville Development, a primit de la grupul ABB aproximativ 600.000 de dolari. O parte din bani (circa 226.000 de dolari) au fost virati mai departe firmei Kropara Trading, a lui Peter Fallenius. Cotfas a fost anchetat, audiat, cercetat etc, dar in final, acesta nu a fost trimis in judecata, in ciuda documentelor (in posesia unora dintre ele se afla si ziarul „Gardianul“) care indica limpede implicarea lui Cotfas in aceasta poveste de spagi internationale.

Achizitii imobiliare de rasunet
Cu ajutorul inclusiv al sutelor de mii de dolari incasate de la grupul ABB, Mihai Cotfas si-a construit un frumos lant de proprietati in zone pitoresti ale Suediei si Romaniei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.