Proprietarii de stocuri agroalimentare vor fi obligati sa declare la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura cantitatile de produse agroalimentare pe care le detin la data de 1 ianuarie 2007. Vor fi declarate si stocurile care au existat i
Proprietarii de stocuri agroalimentare vor fi obligati sa declare la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura cantitatile de produse agroalimentare pe care le detin la data de 1 ianuarie 2007. Vor fi declarate si stocurile care au existat in stoc la aceeasi data in anii precedenti, pentru produsele stabilite de Uniunea Europeana, potrivit unui act normativ care va fi adoptat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Se va stabili procedura de determinare a cantitatilor suplimentare prin compararea cu media stocurilor de report din anii anteriori. Astfel, se va initia aplicarea unor taxe de descurajare, calculate ca diferenta intre taxa vamala aplicata de UE la importul din tarile terte si taxa vamala aplicata de Romania, diferenta majorata cu 20 de procente. Aceste masuri vor fi destinate societatilor comerciale care produc, proceseaza, depoziteaza sau comercializeaza marfuri agroalimentare, in urma adoptarii de catre Comitetele de Gestiune ale Uniunii Europene a reglementarilor privind masurile de tranzitie in comertul cu produse agricole si, respectiv, cu zahar, avand in vedere aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.
Cea mai importanta masura de tranzitie presupune evitarea riscului de distorsiune a comertului prin specula, ca urmare a aderarii celor doua noi state, acesta putand fi determinat de acumularea de stocuri in surplus de produse suplimentare, fata de stocurile normale ale statului respectiv.
Comisia Europeana a stabilit o gama de produse agroalimentare - din care cele mai importante sunt carnea, laptele, cerealele, faina, orezul, usturoiul, conservele de ciuperci, sucurile de citrice, alcoolul etilic, zaharul - pentru care se vor determina eventualele cantitati in surplus, carora li se vor aplica taxe de penalizare. Pana acum, Comisia Europeana a stabilit taxa de penalizare pentru zahar de 500 euro/tona.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.