Peste 43 de milioane de copii din intreaga lume, care traiesc in cele mai sarace tari, sunt privati de sansa de a merge la scoala. Cea mai mare campanie, "Rescrie viitorul", lansata de organizatia "Salvati Copiii", incearca sa ofere educatie micutilo

Peste 43 de milioane de copii din intreaga lume, care traiesc in cele mai sarace tari, sunt privati de sansa de a merge la scoala. Cea mai mare campanie, "Rescrie viitorul", lansata de organizatia "Salvati Copiii", incearca sa ofere educatie micutilor aflati in tarile afectate de conflicte. Daca liderii mondiali iau serios in considerare asigurarea educatiei primare pentru toti copiii, spun specialistii, trebuie sa mareasca ajutorul alocat cu 10 miliarde de dolari pe an, din care aproximativ 5,8 miliarde de dolari vor trebui alocati statelor fragile. Fara aceasta, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) privind educatia nu vor fi atinse.
Nici o tara nu a ajuns la o crestere economica sustinuta, fara sa asigure educatia primara universala. 16 dintre cele 30 de tari cele mai sarace ale lumii au trecut printr-un razboi civil major in ultimii 20 de ani. Toti copiii au dreptul sa mearga la scoala, totusi, 115 milioane dintre acestia nu frecventeaza invatamantul primar, ceea ce reprezinta 18% din populatia de varsta scolara la nivel mondial. Studiul realizat de "Salvati Copiii" arata ca cel putin 43 de milioane dintre acesti copii - unul din trei copii - traiesc in tari afectate de conflicte. In anul 2000, liderii mondiali s-au angajat ca toti copiii vor merge la scoala pana in anul 2015, ca parte a ODM. Totusi, chiar daca angajamentele actuale sunt respectate, acest obiectiv, spun specialistii, nu va putea fi atins pentru copiii ale caror vieti sunt grav afectate de conflicte. Ei, care au nevoie urgenta de protectie, stabilitate si de speranta pe care o poate oferi scoala, primesc un sprijin minim de la comunitatea internationala. In anul 2004, doar 30% din ajutoarele pentru educatie pentru tarile cu venituri reduse au fost destinate celor 30 de tari identificate drept state fragile, afectate de conflicte. Restul de 70% a fost alocat altor 33 de tari cu venituri mici.
Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta comunitatea internationala este sa se asigure ca toti copiii din tarile afectate de conflicte beneficiaza de educatie. Nu este usor nici pentru principalii donatori sa se asigure ca ajutoarele ajung la copiii din tarile in care guvernele nu reusesc sa aiba ca prioritate educatia, iar canalele de distribuire a ajutoarelor se blocheaza.

Combatanti cu varste sub 15 ani

Raportul mai dezvaluie faptul ca, in 2003, in mai mult de jumatate dintre conflictele armate au fost folositi combatanti cu varste mai mici de 15 ani. In Nepal, in perioada ianuarie-august 2005, peste 11.800 elevi au fost rapiti din scolile din mediul rural pentru a fi indoctrinati sau recrutati fortat in militie.
La Summit-ul G8 de anul trecut, liderii mondiali au promis ca vor aloca o suma suplimentara de 50 de miliarde de dolari pe an, pana in anul 2010, pentru a solutiona problema saraciei si pentru a realiza ODM. Potrivit organizatiei "Salvati Copiii", aceasta suma nu a fost alocata inca si doar educatia are nevoie de inca 10 miliarde de dolari, suma necesara pentru a asigura educatia primara universala pana in anul 2015. Statele fragile, afectate de conflicte, trebuie sa parcurga cel mai lung drum in realizarea ODM si numai acestea au nevoie de o suma suplimentara de 5,8 miliarde de dolari pe an pentru ca toti copiii sa poata merge la scoala. In timp ce statele afectate de conflicte au nevoie de cea mai mare parte a asistentei pentru a realiza educatia universala, copiii din aceste tari primesc, in fapt, cel mai putin consistent ajutor.
Pana in anul 2010, "Salvati Copiii" si-a stabilit ca obiectiv sa se ocupe de trei milioane de copii care nu merg la scoala si care traiesc in tari afectate de conflicte. De asemenea, specialistii organizatiei se vor asigura ca educatia pe care o primesc micutii este de calitate. De asemenea, se are in vedere si imbunatatirea calitatii educatiei pentru inca cinci milioane de copii, care deja frecventeaza scoala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.