Moastele Sfintei Parascheva si cele ale Sfantului Nectarie din Eghina au fost purtate, vineri, in procesiune, pe strazile municipiului Iasi, in prezenta a mii de credinciosi, transmite Mediafax. Inalte fete bisericesti si mii de credinciosi au partic
Moastele Sfintei Parascheva si cele ale Sfantului Nectarie din Eghina au fost purtate, vineri, in procesiune, pe strazile municipiului Iasi, in prezenta a mii de credinciosi, transmite Mediafax. Inalte fete bisericesti si mii de credinciosi au participat, in cursul diminetii, la "Calea Sfintilor", o procesiune in care moastele Sfintei Parascheva si cele ale Sfantului Nectarie din Eghina au fost purtate pe strazile din centrul municipiului Iasi. Moastele Sfantului Nectarie Taumaturgul au fost aduse la Iasi, in noaptea de joi spre vineri, din Grecia, iar timp de doua zile vor fi expuse in curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi, alaturi de cele ale Sfintei Parascheva. Duminica, moastele Sfantului Nectarie vor fi depuse la noua biserica parohiala din cartierul Alexandru cel Bun, care-i poarta numele si care este una dintre cele mai mari constructii de acest fel din tara. "In aceste zile de pelerinaj la Iasi, cand veneram cu deosebita evlavie si cu bucurie moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfantului Nectarie Taumaturgul, sa cerem ajutorul ca sa ne intarim in credinta", a fost mesajul transmis pelerinilor de catre IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si al Bucovinei. Cel mai important moment al manifestarilor va fi sambata, de Sfanta Parascheva, cand inalti prelati vor oficia Sfanta Liturghie. La slujba si-au anuntat participarea mai multi politicieni, printre care Bogdan Olteanu, Victor Ponta, Teodor Melescanu, Ioan Talpes. Primaria Iasi a adresat invitatii si presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu. Seful statului a confirmat ca va fi prezent azi la Iasi.
500 de jandarmi pazesc buzunarele credinciosilor
Joi, peste 2000 de pelerini s-au inchinat la moastele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, in prima zi in care acestea au fost expuse in curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi, iar in centrul municipiului au fost amplasate cinci corturi de mare capacitate pentru a-i adaposti pe credinciosi. "Am ajuns de dimineata, tocmai de la Braila. M-am inchinat la Maica Parascheva sa-mi dea putere, pentru ca am baiatul plecat in Italia si de jumatate de an nu mai stiu nimic de el. M-am rugat sa mi-l aduca acasa nevatamat", a spus o femeie. Multi credinciosi poarta cu ei icoane si flori pe care le ating de sfintele moaste. In curtea Mitropoliei, preotii au mai pregatit 12 butoaie mari de agheasma, de 200 de litri fiecare, tot pentru pelerini. Autoritatile se asteapta ca, in zilele urmatoare, sa creasca numarul credinciosilor care vin la Iasi si au luat masuri pentru a-i adaposti pe pelerini. "Avem pregatite in centrul orasului cinci corturi de mare capacitate, dar deocamdata nu au fost folosite. Majoritatea celor care au venit sa se inchine la moaste fie stau doar o zi, fie raman peste noapte la rude", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei Iasi. Un sobor de 20 de preoti, in frunte cu Inalt Prea Sfintia Sa Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au purtat, joi dimineata, racla cu relicvele sfinte in jurul Mitropoliei, dupa care au depus-o in curte, unde pelerinii au inceput sa se inchine. Credinciosi din intreaga tara continua sa soseasca la Iasi pentru a se ruga la moastele facatoare de minuni ale Sfintei. Aproximativ 500 de jandarmi din patru judete, politisti in civil si politisti comunitari vegheaza ca in zona sa fie mentinuta ordinea si sa impiedice eventualele actiuni ale hotilor din buzunare. Ziua Sfintei Parascheva va fi sambata, cand la Catedrala Mitropolitana din Iasi va fi oficiata Sfanta Liturghie. Dupa slujba, va fi organizata o masa speciala unde vor fi servite peste 50.000 de sarmale si peste o tona de vin.
Sfanta Vineri
In fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxa de pretutindeni praznuieste pe Cuvioasa Maica Parascheva. In chip deosebit, ea este cinstita in Moldova, intrucat de mai bine de 360 de ani moastele ei se gasesc la Iasi, fiind izvor de binecuvantare si insanatosire duhovniceasca si trupeasca pentru toti cei care o cheama in rugaciune ca mijlocitoare catre Preamilostivul Dumnezeu. Daca Sfanta Mucenita Parascheva, praznuita pe 26 iulie in calendarul ortodox, este cunoscuta in popor cu numele "Sfanta Vineri" (Paraschevi inseamna vineri in limba greaca), Cuvioasa Maica Parascheva a fost numita, in special in Moldova, "Vinerea Mare". Marturie despre cinstirea adusa de stramosii nostri Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul Cuvioasa Parascheva nu numai in Moldova, ci si in toata Romania.
Sfanta Cuvioasa Parascheva a trait pe pamant in prima jumatate a veacului al XI-lea. S-a nascut in Epivat (azi Boiados), pe taramul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol, Istanbulul de azi, pe atunci capitala Imperiului Bizantin. Parintii ei, oameni de neam bun si foarte credinciosi, au crescut-o in frica de Dumnezeu, indemnand-o spre deprinderea faptelor bune. Un frate al ei s-a calugarit sub numele de Eftimie si a fost ales episcop pentru evlavia si pentru cultura sa.
Sfanta Parascheva si-a petrecut anii copilariei in casa parinteasca. Se spune ca, pe cand avea zece ani, a auzit citindu-se la biserica cuvantul Evangheliei: "Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie"(Marcu, 8, 34). Chemarea Mantuitorului a sadit in inima ei dorul de desavarsire, incat si-a impartit toate hainele saracilor, fara sa tina seama de mustrarile parintilor.
Desi viata ei pamanteasca a fost de numai 25 de ani, ravna sfanta si dragostea de Dumnezeu i-au adus cununa sfinteniei. A imbracat haina monahala de timpuriu, intr-o manastire din Constantinopol si a dus viata neprihanita, infrumusetandu-si sufletul prin virtuti, in chip deosebit pretuind milostenia, rugaciunea si postul. Cu binecuvantare s-a dus la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea Pontului, unde a ramas cinci ani, iar dupa aceea a plecat in Tara Sfanta. Cu porunca de Sus s-a reintors in Epivat, de unde Imparatul Hristos a chemat-o intru odihna sa vesnica.
Dupa aproape 200 de ani, printr-o intamplare, a fost gasit trupul sau neputrezit. A fost canonizata de Patriarhia din Constantinopol, iar cinstitele ei moaste au fost aduse cu evlavie, mai intai in biserica Sfintii Apostoli din Epivat, apoi la Tarnovo (Bulgaria), Belgrad (Serbia) si Constantinopol.
In anul 1641, voievodul Vasile Lupu al Moldovei a primit in dar de la Patriarhia Ecumenica racla cu moastele Sfintei Parascheva. Aceasta a fost asezata in biserica ieseana Sf. Trei Ierarhi, iar din anul 1889 se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.