Cu ocazia Adunarii Generale a Natiunilor Unite care a avut loc saptamana trecuta la New York, ministrul de Externe roman Mihai-Razvan Ungureanu a expus, printre altele, pozitia Romaniei cu privire la reforma ONU.
Una dintre propunerile princi
Cu ocazia Adunarii Generale a Natiunilor Unite care a avut loc saptamana trecuta la New York, ministrul de Externe roman Mihai-Razvan Ungureanu a expus, printre altele, pozitia Romaniei cu privire la reforma ONU.
Una dintre propunerile principale promovate de partea romana se refera la intarirea pozitiei democratiei in lume.
In acest sens, Ungureanu a declarat ca este timpul sa fie adoptata o Declaratie Universala asupra Democratiei sau un Cod al Comportamentului Democratic sau chiar o Conventie internationala asupra dreptului la democratie. In ceea ce priveste reforma mai larga a ONU, Ungureanu a recunoscut ca modificarea Cartei ONU ar putea fi prea dificila, de aceea ar trebui cautate modalitati de a lucra inovativ cu textul deja existent. De asemenea, Ungureanu s-a declarat in favoarea extinderii Consiliului de Securitate ONU pentru a acorda mai mult spatiu de expresie statelor est-europene.
Pana la aceasta transformare insa, care ar putea lua ceva timp, trebuie acordat un rol mai mare Adunarii Generale a ONU, din care fac parte toate statele membre.
Ministrul de Externe roman a insistat si pe nevoia de colaborare intre ONU si organizatiile regionale, sub forma unei cooperari imbunatatite (enhanced cooperation), care sa permita distribuirea atributiunilor intre ONU si gruparile regionale, in functie de capacitati. Printre alte teme abordate de Ungureanu se numara si sommetul francofoniei care are loc saptamana aceasta la Bucuresti, precum si situatia din Transnistria. In ceea ce priveste regiunea separatista, Ungureanu a exprimat o pozitie fara echivoc: "Natiunile Unite trebuie sa foloseasca mijloacele prevazute de Carta sa pentru a pune capat zilelor negre ale Transnistriei (...) Este inadmisibil sa toleram acolo un regim fara de lege, sustinut de trupe inarmate, implicat in traficul ilicit si care nu respecta drepturile omului. Un regim care este gata sa ocupe, manu militari, scoli, sa isi santajeze vecinii si regimul legitim al Republicii Moldova, sa isi bata joc de democratie invocand un referendum ilegal".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.