Majoritatea ministerelor si agentiilor au cerut, pentru 2007, bugete mult mai mari decit limitele legale. Diferenta dintre ce vor ele si ce le-au dat Finantele se apropie de un miliard de euro.

Ca si in alti ani, profitind de faptul ca
Majoritatea ministerelor si agentiilor au cerut, pentru 2007, bugete mult mai mari decit limitele legale. Diferenta dintre ce vor ele si ce le-au dat Finantele se apropie de un miliard de euro.

Ca si in alti ani, profitind de faptul ca isi pot vota singuri bugetul, parlamentarii si-au pus cheltuieli peste limita legala stabilita de Ministerul Finantelor.

Anul acesta, Senatul a avut un buget initial de 29 de milioane de lei. Anul viitor, senatorii aveau calculat de Finante un buget vizibil mai mare, de 87 de milioane de lei. In schimb, lor li s-a parut ca li se cuvin nu mai putin de 111 milioane de lei.

Lucrurile stau mult mai rau la Camera Deputatilor. Bugetul calculat pentru acest an a fost de 177,6 milioane de lei, iar pentru anul viitor Finantele le-au calculat generoasa cifra de 202,2 milioane de lei. Deputatilor nu le-a ajuns si au trimis la Finante o propunere prin care cer majorarea bugetului Camerei - pina la nu mai putin de 339 de milioane de lei, adica aproape 100 de milioane de euro.

Jumatatea nemultumita

Dintre cele 54 de ministere si agentii guvernamentale numai 22, adica mai putin de jumatate, au transmis bugetele pe 2007 la Finante cu incadrare in limitele legale, declara surse din Ministerul Finantelor.

Incurajati probabil de rezultatele bugetare bune, functionarii ministerelor si agentiilor au cerut Ministerului Finantelor bugete mult peste aceste limite, cu toate ca unele institutii, precum Ministerul Educatiei, n-au reusit sa consume nici sumele, mai mici, acordate pentru anul acesta. Plusul peste limita propus de ordonatorii principali de credite reprezinta 31 de miliarde de lei, adica aproximativ 900 de milioane de euro. Mai mult, dintre cele 9 institutii publice, care conform legii isi pot aproba singure bugetul, doar patru si-au insusit limita de cheltuieli impusa de Guvern. Restul de cinci nu recunosc limitele transmise, respectiv Senatul, Camera Deputatilor, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea de Conturi si Consiliul Superior al Magistraturii. Limitele de cheltuieli au fost stabilite avind la baza bugetele initiale ale ordonatorilor principali de credite, aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2006.

Vor salarii mai mari

Prin propunerile lor, nici un ordonator principal de credite nu s-a incadrat in limita de cheltuieli de personal stabilita in conditiile incadrarii acestora in 5,5% din PIB.

Ministerul Finantelor Publice a purtat, conform legii, discutii cu ordonatorii principali de credite asupra propunerilor de buget pe anul 2007 si nici unul dintre cei cu care s-a discutat nu renunta la propunerile lor, solicitind in continuare fonduri suplimentare precum si, in unele cazuri, numar suplimentar de posturi pentru care se invoca indeplinirea conditiilor privind integrarea in Uniunea Europeana.

Ia de colo, pune dincolo

Finantele au acceptat totusi sa aprobe majorarile limitelor de cheltuieli pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie (+0,69 milioane de lei); Academia Romana (+7,00 milioane de lei); Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor (+1,63 milioane de lei); Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (+5,2 milioane de lei); Agentia Nationala de Presa Rompres (+1,9 milioane de lei); Consiliul Economic si Social (+0,25 milioane de lei) si Consiliul National al Audiovizualului (+1,09 milioane de lei).

Banii care vor suplimenta fondurile pentru aceste institutii se vor obtine prin diminuarea Fondului de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului cu suma totala de 17,76 milioane de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.