Piata fortei de munca din Romania se va confrunta, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, cu un deficit de specialisti pe diferite domenii, in conditiile in care multi romani vor alege sa lucreze in tarile UE, a declarat, vineri, ministrul Muncii,

Piata fortei de munca din Romania se va confrunta, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, cu un deficit de specialisti pe diferite domenii, in conditiile in care multi romani vor alege sa lucreze in tarile UE, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.
"Exista posibilitatea ca dupa integrare, in baza migratiei fortei de munca, sa fie cerere mare de specialisti in tarile UE, iar piata din Romania, daca va fi parasita de cetateni, sa sufere o anume lipsa in aceste domenii de calificare mai importanta", a spus ministrul.
Pe de alta parte, Barbu estimeaza ca piata muncii din Romania va deveni, la cativa ani distanta de aderare, extrem de atractiva pentru locuitori din alte state, nu neaparat din cele membre ale UE. "Numarul celor care vor veni sa lucreze in Romania va fi in crestere dupa integrare, pentru ca romanii nu vor dori sau vor pleca in alte parte din diferite motive, iar noi va trebui sa fim pregatiti pentru acest lucru", a apreciat ministrul Muncii.

Avem doar 10 mii de expati

Pe piata fortei de munca din Romania se intra acum numai cu permise de munca si contingentat, pentru 2006 fiind prevazuta o cifra de 10.000 de expati. Pentru 2007 ministrul Muncii considera ca numarul va fi stabilit in functie de ceea ce va cere piata, in general persoane calificate si in meserii deficitare. Barbu a subliniat ca indicatorii economici din acest an ai Romaniei si prognozele pe 2007 sunt favorabile si in ceea ce priveste salarizarea. "Desi salariul mediu prognozat anterior pentru 2007 era de 1.200 lei, se va lua in calcul in bugetul pe 2007 circa 1.270 lei", a mentionat Barbu. In privinta evolutiei agentilor economici dupa integrare, pe piata din Romania, ministrul a afirmat ca este greu de estimat din punct de vedere al abilitatilor acestora pe o piata unica, puternic economica si concurentiala. "Desi, pe de o parte, vor exista anumite greutati pentru multi agenti economici odata cu integrarea Romaniei in UE datorita aplicarii acquis-ului comunitar, pe de alta parte piata se va dezvolta datorita investitiilor straine", a spus Barbu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.