Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, va anunta oficial, marti, 26 septembrie, in fata Parlamentului European reunit in plen la Strasbourg, pozitia Executivului european privind aderarea Romaniei si Bulgariei. Dupa cum se stie deja, Comisia

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, va anunta oficial, marti, 26 septembrie, in fata Parlamentului European reunit in plen la Strasbourg, pozitia Executivului european privind aderarea Romaniei si Bulgariei. Dupa cum se stie deja, Comisia Europeana va recomanda aderarea celor doua state fara intarziere, la 1 ianuarie 2007.
Calin Popescu Tariceanu, aflat zilele acestea la Bruxelles pentru a prezenta parlamentarilor europeni ultimele progrese ale Romaniei, a declarat: "Sunt convins ca Raportul de saptamana viitoare va fi unul obiectiv, in baza evaluarilor din ultima perioada. Sunt increzator ca Romania va fi evaluata pe baza meritelor sale".

Aceasta nu e o capsuna

In aceste conditii, am putea crede ca Romania si-a rezolvat toate problemele si este gata de integrare. Dar stau lucrurile intr-adevar asa?
Bucurosi de intrarea in lumea civilizata, romanii se uita in jurul lor si vad ca, totusi, Romania nu prea seamana cu Europa Occidentala. Dar autoritatile ne spun ca suntem gata pentru Europa. Ne trezim parca prinsi intr-un joc suprarealist, care aminteste de pictura lui Magritte "Ceci n'est pas une pipe".
Aceasta este si impresia pe care o da expozitia de caricaturi pe tema integrarii europene a artistului Mihai Stanescu, deschisa zilele acestea la galeria Simeza, care, dincolo de toate declaratiile politicienilor, da expresia modului in care realitatea se vede prin ochii romanilor.
Ce ne spun ei si ce vedem noi?

Romania nu mai are probleme cu steguletele rosii si galbene

In timpul reuniunii de joi cu premierul roman, presedintele Parlamentului European, Josep Borell, a declarat ca, de aici inainte, Romaniei nu ii vor mai fi aplicate clauze de salvgardare. Dupa cum citeaza Euractiv, el a explicat: "Romania a fost subiect de preocupare mai mult in trecut si avem mai putine ingrijorari legate de viitorul ei. Nimeni nu a cerut vreo clauza de salvgardare azi".
Inainte de a se deplasa la Bruxelles pentru o ultima intalnire cu reprezentantii Comisiei, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, explicase raspicat ca de aici inainte Romania nu mai are probleme cu steguletele rosii si galbene, de acum monitorizarea tarii noastre urmand sa fie facuta prin alte metode, cele aplicabile pentru statele membre UE.
Insa renuntarea la vechiul limbaj ar putea fi mai degraba o schimbare formala decat una substantiala. Un material BBC descrie aceste modificari de vocabular ca menite sa evite impresia ca Romania si Bulgaria vor intra in Uniunea Europeana ca membri de rangul doi.
De aceea, se va evita probabil chiar termenul de "monitorizare" in ceea ce priveste justitia si coruptia, care ar putea fi inlocuit cu "asistenta speciala". De asemenea, posibilitatea reducerii fondurilor pentru agricultura cu 25% este si ea descrisa cu termenul delicat de "masuri adecvate" cazului in care nu sunt realizate la timp reformele necesare.

Romania si Bulgaria nu vor fi membri de rangul doi

Tot la Bruxelles, premierul Tariceanu si-a exprimat increderea in rolul esential pe care Romania il va avea in cadrul Uniunii Europene: "Romania, a saptea tara ca pondere in UE, va contribui cu energie si dinamism la constructia europeana. Romania isi va dovedi atasamentul fata de valorile europene prin contributia pe care o va avea la proiectul european".
El a mai adaugat ca Romania se asteapta la acelasi tratament ca si celelalte state care au aderat la UE in ceea ce priveste accesul pe piata muncii.
In fapt, Romania si Bulgaria vor putea fi considerate membri de rangul doi in privinta accesului pe piata muncii din doua puncte de vedere. Pe de o parte, la fel ca orice nou stat membru, Romania trebuie sa accepte situatia inegala de a-si deschide ea mai intai piata muncii pentru cetatenii UE si de a astepta apoi pana cand fiecare dintre acestea sunt pregatite sa ne primeasca.
In al doilea rand, exista semnale puternice ca state precum Irlanda si Marea Britanie, care
si-au deschis pietele de munca pentru valul precedent de extindere, ar putea sa nu mai aiba aceeasi disponibilitate fata de Romania si Bulgaria. Saptamana trecuta, ministrul de Interne britanic, John Reid, a avut cea mai recenta interventie prin care indica reticenta societatii sale de a-si deschide granitele pentru romani si bulgari imediat dupa integrare.

Romanii nu se vor ingramadi sa plece la munca afara

Tariceanu a explicat parlamentarilor europeni ca cetatenii UE nu au niciun motiv sa se teama de influxul foarte mare de imigranti romani spre tarile lor. Motivul invocat de primul-ministru este ca in ultima vreme conditiile din Romania s-au imbunatatit suficient de mult pentru a da cetatenilor tarii destule motive de a ramane.
Dupa cum a explicat Tariceanu, "temerile referitoare la migratia fortei de munca din Romania sunt nejustificate deoarece cresterea economica in tara noastra depaseste cu mult media tarilor europene. Cresterea economica din acest an va atinge probabil 7% din PIB. Volumul investitiilor s-a dublat comparativ cu anul trecut, nivelul somajului e scazut. Avem un nivel de somaj mediu in Romania de 5,1%, dar sunt numeroase regiuni unde nivelul somajului este intre 1 si 2%. Sunt cateva sectoare care sunt marcate de o penurie de forta de munca: sectorul constructiilor, sectorul bancar, sectorul IT".
Daca intr-adevar, chiar si in conditiile deschiderii pietelor de munca europene la 1 ianuarie, romanii nu s-ar imbulzi sa plece din tara la munca, motivele nu sunt neaparat statisticile aride invocate de premier. Unul dintre motive este, desigur, si faptul ca multi dintre romani considera ca au destule oportunitati aici.
Dar asta nu este cu siguranta adevarat pentru majoritatea romanilor. Multi nu pleaca pentru ca se considera trecuti de varsta stramutatului, pentru ca nu cunosc o limba straina sau pentru ca pur si simplu se tem de a se arunca in necunoscut. Astfel de motive au fost de altfel invocate si de un reprezentant al Comisiei Europene (directorul general pentru Munca, Afaceri Sociale si Oportunitati Egale) cand a explicat de ce Europa nu se teme de a fi invadata de romani si bulgari.

In afara de agricultura si justitie, stam excelent

Pentru ca in Raportul Comisiei de marti se vor mentiona in mod special problemele pe care Romania le are cu agricultura si cu justitia, pentru care Uniunea Europeana ar putea adopta "masuri adecvate" daca nu se fac imediat reformele necesare, apare impresia ca in celelalte domenii suntem gata de aderare.
Conform acestei logici, de exemplu, in domeniul transporturilor treburile ar merge brici, dat fiind ca nu planeaza niciun fel de amenintari cu retrageri de fonduri europene. Dar chiar joia trecuta ministrul Berceanu a vorbit despre marile probleme cu care se confrunta Romania in acest domeniu, care vor continua si dupa aderare si primirea banilor europeni.
Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a explicat ca fondurile europene pe care le va primi Romania pentru infrastructura pana in 2013 sunt insuficiente pentru a crea o retea de autostrazi performanta, care sa permita o dezvoltare economica sanatoasa. El a adaugat: "Romania va primi, in perioada 2007-2013, cinci miliarde de euro pentru infrastructura, la care s-ar putea adauga cel mult sase miliarde de euro de la bugetul de stat. Aceste fonduri nu vor face ca in 2013 sa avem o retea de drumuri si autostrazi care sa determine elanul economic scontat".
In plus, transporturile romanesti se mai confrunta si cu alte probleme: saptamana trecuta Berceanu a dispus incetarea platilor catre consortiul de firme care repara autostrada Bucuresti -Pitesti, din cauza calitatii slabe a lucrarilor, pana la rezolvarea problemelor. Iar in ceea ce priveste autostrada Bucuresti - Brasov, suma platita consortiului care va realiza un tronson de 36 de kilometri din aceasta ar putea depasi valoarea prevazuta in contract, intrucat consturile finale ale unor astfel de lucrari depind de "foarte multe elemente necontrolabile". (detalii preluate din articolul "Transporturile au taiat banii pentru firmele ce repara A1", Curierul National din 22 septembrie, autor Liviu Florea).

Chiar si cu domeniile -problema, tot excelent stam

Chiar si in ceea ce priveste domeniile despre care se stie ca avem dificultati, autoritatile incearca sa ne calmeze, explicand ca totul se va solutiona in timp util, in maximum cateva luni de la intrarea in UE.
Ministrul Gheorghe Flutur a declarat ca sunt sanse mari ca situatia agentiilor de plati din agricultura sa fie clarificata inainte de 1 aprilie 2007. In general, autoritatile romane responsabile de agricultura neaga posibilitatea ca UE sa activeze clauze de salvgardare postaderare pe acest segment al economiei, excluzand astfel Romania din anumite politici ale UE. In acelasi timp unii reprezentanti ai Comisiei Europene, precum si negociatorii europeni, recunosc la unison ca aceasta posibilitate este una foarte reala. Si care se va traduce in pierderea cu 20% a sumelor alocate pentru agricultura, la care se adauga limitari semnificative la exportul de produse agroalimentare. Giorgio Ficcarelli, seful Departamentului de coordonare a asistentei de preaderare al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat ca Romania ar putea pierde 20% din sumele alocate pentru agricultura, insa sigur n-ar putea fi decat dupa Raportul de tara. Declaratia a venit la distanta de o zi fata de aprecierile facute de negociatorul sef pentru Romania, Leonard Orban, care a subliniat ca odata cu producatorii interni nu numai ca nu vor avea dreptul de comercializare pe piata comunitara, dar vor trebui sa se conformeze unor reguli noi pe piata interna. Orban s-a referit in principal la aplicarea unor etichete pe carne infestata cu pesta porcina, menita sa atentioneze consumatorul asupra acestei situatii. (detalii preluate din articolul "Agricultura pierde startul aderarii", Curierul National din 13 septembrie, autor Adelina Vlad).

Aceasta e o capsuna gogonata

Exemplele pot continua. A spune ca situatia Romaniei nu este intocmai cum o descriu politicienii nu este echivalent cu a nega orice progrese inregistrate de Romania. Chiar in Raportul Comisiei Europene din primavara, oficialii europeni au recunoscut realizari importante ale Guvernului roman in directia reformelor si au admirat mai ales vointa politica a acestora.
Dar integrarea la 1 ianuarie nu inseamna ca suntem pregatiti sau ca dupa 1 ianuarie ne vom bucura de aceleasi conditii de trai ca si cetatenii din alte state membre UE. Ceea ce, in ciuda optimismului, se banuieste tot mai mult prin cartierele din Romania. Si se vede clar din caricaturile lui Stanescu.

Caricaturi de Mihai Stanescu
Foto: Eduard Curelariu


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.