Ramasitele pamantesti ale unei fetite, care au murit in urma cu aproximativ 3,3 milioane de ani, a fost dezgropate in regiunea etiopiana desertica Dikika. Gramajoara de oase a fost botezata "Selam"(Pace) de catre gasitorii ei, care sunt efectiv in ex
Ramasitele pamantesti ale unei fetite, care au murit in urma cu aproximativ 3,3 milioane de ani, a fost dezgropate in regiunea etiopiana desertica Dikika. Gramajoara de oase a fost botezata "Selam"(Pace) de catre gasitorii ei, care sunt efectiv in extaz dupa aceasta descoperire epocala, relateaza revista "Nature". Oamenii de stiinta au apreciat ca fetita avea in jur de trei ani si ca a murit inecata. Descoperirea fara precedent, datorita prezervarii aproape intacte a scheletului, va deschide, spun specialistii, multe cai noi care vor ajuta la intelegerea copilariei stramosilor nostri.
Scheletul lui Selam a fost identificat pentru prima data in 2000, blocat in interiorul unei pietre de nisip in Afar, o zona izolata a regiunii Dikika, de catre paleoantropologul Zeresenay Alemseged. El si echipa sa au realizat pana in prezent o munca extrem de migaloasa pentru eliberarea scheletului, despre a carui descoperire au povestit ieri pentru prima data revistei "Nature". "Asta e ceva ce ti se intampla sa gasesti doar o data in viata", a declarat Zeresenay Alemseged, care este angajat al Institutului de antropologie Max Planck din Leipzig.
Membre si creier
Oasele fetitei, care apartine familiei australopitece afarensis, indica faptul ca aceasta avea un creier relativ mic, dar si faptul ca se puteau ridica si merge in doua picioare. Oamenii de stiinta nu sunt inca pe deplin lamuriti daca cei din familia lui Selam se putea catara in copaci cu aceeasi usurinta cu care o fac maimutele. Selam este din aceeasi familie ca si celebrul schelt de adult descoperit in 1974 si care a fost botezat "Lucy". Cataratul in copaci presupune prezenta unor brate foarte lungi, iar membrele superioare ale celor din familia lui Lucy se opreau, intr-adevar, undeva deasupra genunchilor (deci aveau lungimea suficienta pentru asa ceva). De asemenea, posedau omoplati foarte asemanatori cu cei ai gorilelor, fapt care indica ca ar fi putut fi foarte buni la saritul dintr-un copac in altul. Dar oamenii de stiinta se intreaba daca aceste trasaturi au realmente legatura directa cu abilitatea de a se catara in copaci sau sunt doar un "bagaj evolutional".
Specialistii estimeaza ca dimensiunea creierul fetitei ar fi fost de aproximativ 330 centimetri cubi in momentul mortii, marime oarecum similara cu cea al unui cimpanzeu de varsta apropiata. Diferenta consta insa in faptul ca la aceasta varsta, in cazul australopitecilor afarensis doar 63-88% din creier este format pe cand la cimpanzei peste 90%. Aceasta crestere relativ lenta a creierului fetitei din Dikika este foarte asemanatoare cu cea din cazul oamenilor.
A murit in timpul unor inundatii
Pana in prezent nu a mai fost gasit nici un schelet intact de copil care sa aiba o vechime de cateva milioane de ani, ci doar bucati de craniu, falca sau cativa dinti. Recenta descoperire consta dintr-un craniu complet, tors integral si importante fragmente ale oaselor membrelor superioare si inferioare. Scanarea computerizata a craniului a scos la iveala o serie de dinti care nu rupsesera gingia pana in momentul mortii, detaliu care i-a determinat pe oamenii de stiinta sa traga concluzia ca fetita nu avea mai mult de trei ani. Cu adevarat remarcabila este si prezenta unor oase care nu se prezerva in mod normal in procesul de fosilizare cum ar fi osul hioid.
Acesta indica modul in care este construit laringele si sunetele pe care o specie le poate produce. Judecand dupa cat de bine s-a conservat, scheletul provine de la un corp care a fost acoperit rapid de sedimentele depuse in urma unor inundatii, in care si-a pierdut probabil viata si micuta Selam, spun cercetatorii. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.