la puscarie pe Gheorghiu-Dej. Sunt martori care sustin aceasta legenda rosie. Legenda despre tata, care pare credibila tocmai datorita ascensiunii fulminante a fiului.
O autobiografie rosie: preot  si totodata ilegalistIn autobiografi
la puscarie pe Gheorghiu-Dej. Sunt martori care sustin aceasta legenda rosie. Legenda despre tata, care pare credibila tocmai datorita ascensiunii fulminante a fiului.
O autobiografie rosie: preot si totodata ilegalistIn autobiografia sa din dosarul de cadre, autobiografie rosie chiar si la propriu - este scrisa cu cerneala rosie -, Ion Cumpanasu nu incepe cu sine, cu povestea vietii lui, ci chiar cu povestea tatalui. A preotului taranist si ulterior liderului comunist D.I. Cumpanasu, caruia ii dedica o pagina intreaga. "Tatal este nascut in comuna Gradistea, la 6 iulie 1900. A urmat scoala primara in comuna, apoi seminarul teologic din Rm. Valcea. (...) A fost numit invatator, iar la cativa ani in urma preot. (...) Inainte de 23 August 1944 a fost inscris in PNt, pana in 1939, cand a intrat in PCR. (...) stiu ca in 1944 - inainte de 23 August - a ajutat ca unii tov. care au evadat din lagar sa fie ascunsi intr-o padure din apropierea comunei - tov. pe care ii alimenta in fiecare noapte. Nu cunosc prea multe din activitatea sa ilegala, pentru ca atunci eram prea mic sa pot vedea si intelege acestea, precum si din cauza faptului ca, atunci cand puteam sa aflu, eram prea mic sa pot vedea si intelege acestea, precum si din cauza faptului ca atunci cand puteam sa aflu de la dansul nu am facut-o. Socotesc ca acest lucru constituie o lipsa...", spune, cu evlavie comunista, fiul popii Cumpanasu.

Paradoxul Cumpanasu: tatal - preot taranist, mama - taranista, unchi - taranisti si chiaburi, el - ziarist si demnitar rosu
In mai 1960, sectia Cadre a Scanteii nu rata ocazia sa puna in evidenta trecutul de popa taranist al tatalui ziaristului Cumpanasu.
"Despre familia sa cunoastem: Tata - Dumitru I. Cumpanasu (nascut 1900) - este membru de partid cu vechime din anul 1939. Pana in anul 1939 a fost invatator si preot. (...) Timp de 12 ani a fost membru PNt; din 1939 a dus activitate ca membru al PCR. A facut parte din grupul de activisti ce a executat planul de evadare din lagarul de la Tg. Jiu. Dupa 23 August 1944 a muncit ca secretar de plasa PCR Gradistea, a fost membru al Comitetului Judetean de partid al regionalei PCR-Oltenia. Scurt timp a fost presedinte al Federatiei cooperativelor din R. Valcea, iar din 1945 si pana in 1949 a fost prefect al judetului Dolj. Intre anii 1949-1952 a lucrat in cadrul MAI, ca inspector general, apoi la Ministerul Agriculturii...(...) Mama - Natalia, nascuta Popescu - a fost invatatoare, acum este pensionara, din 1928-1938 a fost si ea inscrisa in PNt. (...) Rude: tatal are un frate si patru surori. Fratele este invatator, a fost membru PNt" etc, etc. Impresionant CV burghezo-mosieresc, impresionant CV rosu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.