La nivelul Romaniei nu se pune problema unei probabilitati de neplata, a declarat ieri Varujan Vosganian, presedintele comisiei Buget-Finante a Senatului. In acest context, considera senatorul liberal, calificativul acordat Romaniei de agentia de eva

La nivelul Romaniei nu se pune problema unei probabilitati de neplata, a declarat ieri Varujan Vosganian, presedintele comisiei Buget-Finante a Senatului. In acest context, considera senatorul liberal, calificativul acordat Romaniei de agentia de evaluare Coface este nedrept. Ultima evaluare a agentiei franceze acorda Romaniei calificativul A4 care sugereaza un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza. Doua dintre cele mai prestigioase agentii de evaluare( Fitch Ratings si Moody's) au acordat deja Romaniei "investement grade", calificativ ce sugereaza un risc scazut de neplata.
Datoria externa a Romaniei este, ca nivel din PIB, una dintre cele mai scazute din Europa (aproximativ 27% din produsul Intern Brut). Potrivit criteriilor de convergenta de la Maastricht, tarile care intentioneaza sa adopte moneda unica Europeana nu pot depasi un nivel al datoriei externe de 60%. In ultima evaluare a Romaniei agentia Coface anticipa o crestere economica anualizata de 4,4% si o inflatie de 7,1%, procente care, considera Vosganian, sunt nerealiste in conditiile in care pe primele sase luni economia romaneasca a inregistrat un avans de 7,4%. Potrivit presedintelui comisiei de Buget-Finante a Senatului inflatia va atinge la sfarsitul anului un nivel de 5,8%. Guvernatorul Isarescu a anticfipat o crestere medie anuala a preturilor de aproximativ 6,1%.

Romania in criza de bani multi

Avem bani destui bani la buget, a mai spus Varujan Vosganian. Pentru perioada imediat urmatoare, senatorul PNL anticipeaza o crestere a ponderii veniturilor bugetare in PIB pana la nivelul de 34-35% in 2010. "Romania se confrunta cu o criza de bani multi" a mai apreciat Vosganian, adaugand ca excedentele sunt datorate mai ales incapacitatii de absortie a fondurilor ce caracterizeaza piata romaneasca. Alte cauze sunt liberalizarea capitalurilor, cresterea creditului si imbunatatirea garantarii finantarilor. "Este nevoie de un efort comun al BNR si al administratiei centrale pentru a putea cheltui eficient acesti bani", a mai spus senatorul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.