Vicepresedintele grupului europarlamentar socialist, Jan Marinus Wiersma, este ingrijorat ca deconspirarea colaboratorilor Securitatii ar putea sa se transforme intr-o vanatoare de vrajitoare. "Noi vom respecta decizia Romaniei, nu avem dreptul sa ju
Vicepresedintele grupului europarlamentar socialist, Jan Marinus Wiersma, este ingrijorat ca deconspirarea colaboratorilor Securitatii ar putea sa se transforme intr-o vanatoare de vrajitoare. "Noi vom respecta decizia Romaniei, nu avem dreptul sa judecam si nu avem de gand sa facem o ancheta proprie in Parlamentul European. Sunt ingrijorat de aceasta isterie din Romania. Nu ar trebui sa devina o vanatoare de vrajitoare", a declarat Wiersma intr-un interviu acordat pentru RFI Romania. Wiersma sustine ca toate datele privind colaboratorii Securitatii ar trebui facute publice mai intai, iar mai apoi opinia publica, Guvernul si Parlamentul sa decida ce vor face cu aceste date si cu cei pe care-i incrimineaza. Wiersma a cerut ca procesul deconspirarii sa se faca intr-o maniera adecvata si neutra. Afirmand ca romanii au dreptul sa afle care au fost legaturile cu Securitatea, liderul socialist gaseste circumstante atenuante celor vizati: "Dar asta nu inseamna ca acest lucru ar trebui sa duca la o vanatoare de vrajitoare. Trebuie sa o faceti cum trebuie si sa ramaneti calmi, pentru ca perioada lui Ceausescu a fost foarte complicata, iar viata oamenilor era foarte dificila". Wiersma crede ca trecutul din perioada dictaturii nu poate fi pus in intregime intr-o cutie neagra, care apoi sa fie uitata. "Trebuie sa fiti foarte atenti. Nu puteti sa-i trimiteti pe toti fostii membri ai Partidului Comunist la inchisoare", a adaugat vicepresedintele grupului Partidului Socialist European.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.