Ministerul Justitiei sustine ca legea ANI trebuie adoptata pina pe 7 septembrie. In Parlament, proiectul a fost aminat cu o saptamina.

Toamna parlamentara debuteaza cu o "piesa de rezistenta": legea de infiintare a Agentiei Nationa
Ministerul Justitiei sustine ca legea ANI trebuie adoptata pina pe 7 septembrie. In Parlament, proiectul a fost aminat cu o saptamina.

Toamna parlamentara debuteaza cu o "piesa de rezistenta": legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI)". Purtatorul de cuvint al Ministerului Justitiei ne-a declarat ca proiectul fiind pe To Do List, "trebuie sa fie adoptat de Parlament pina pe 6 sau 7 septembrie", pentru a putea fi luat in calcul de raportorii europeni.

Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca ANI va fi operationala incepind cu 1 ianuarie 2007. "Asa am convenit impreuna cu comisarul european Franco Frattini, cind a fost ultima oara in Romania. Noi ne-am angajat ca pina la 1 ianuarie sa avem nu doar legea in vigoare, ci si intregul personal angajat, logistica in stare de functionare etc.", a povestit Olteanu. Seful Camerei Deputatilor a tinut sa respinga, astfel, ideea ca adoptarea proiectului de lege privind infiintarea si organizarea ANI va fi intirziata, avind in vedere ca in primavara au existat voci care spuneau ca legea trebuie sa fie gata pina la prezentarea Raportului de tara din octombrie. "Proiectul ANI nu are cum sa fie adoptat pina la Raportul de tara. El este una dintre prioritatile cele mai fierbinti ale noastre, dar nici macar din punct de vedere tehnic nu poate fi adoptat pina la Raport".

Incompatibilitatile, permutate

La Comisia juridica a Camerei Deputatilor, dezbaterile la proiectul ANI au debutat cu stingul (dar cu acoperire regulamentara), in sensul ca abia dupa ce se vor depune amendamentele de catre grupurile parlamentare se va lucra efectiv pe lege. Desi presedintele comisiei, Sergiu Andon (PC), a declarat initial ca raportul pe acest proiect de lege ar trebui sa fie gata pina pe 4 septembrie, adica pina la inceperea sesiunii parlamentare din toamna, cu siguranta termenul va fi depasit, tinind cont ca amendamentele se depun pina pe 31 august. Nu sint acestea singurele probleme pe care le ridica proiectul de lege ANI. Potrivit lui Olteanu, exista unele prevederi ale legii, capitolul referitor la incompatibilitati, care ar trebui discutate - conform Constitutiei - in prima instanta la Senat, ceea ce din punct de vedere tehnic ar incurca lucrurile, pentru ca legea urmeaza traseul Camera Deputatilor (prima Camera sesizata) - Senat (Camera decizionala). Liberalul avanseaza ca posibila solutie prinderea incompatibilitatilor intr-o alta lege.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.