Documentul depus de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) privind impactul proiectului ''Rosia Montana'' asupra mediului este bazat pe ''stiinta-surogat'', sustine Robert E. Moran, prof. dr. in hidrogeologie, de origine americana. Tocmai din aceasta
Documentul depus de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) privind impactul proiectului ''Rosia Montana'' asupra mediului este bazat pe ''stiinta-surogat'', sustine Robert E. Moran, prof. dr. in hidrogeologie, de origine americana. Tocmai din aceasta cauza, in tarile occidentale, un asemenea proiect nu ar fi aprobat, afirma Moran. Totodata, expertul afirma ca daca acesta s-ar pune in practica, ''contribuabilii romani si europeni ar avea de suportat costuri enorme''. Moran, impreuna cu alti oameni de stiinta, a realizat un studiu propriu, independent, privind evaluarea impactului investitiei asupra mediului. Studiul sau, realizat cu fonduri britanice si din partea Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD) a fost transmis, ieri, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. In ceea ce priveste documentul intocmit de compania miniera ce doreste sa investeasca in exploatarea miniera din Rosia Montana, Moran spune ca ''principala problema a acestuia este lipsa de credibilitate. Ganditi-va, este un studiu facut de oameni platiti si indrumati de catre companie. Daca acestia nu ar tine partea investitorului, nu ar mai primi vreun alt contract de acest gen''.
Potrivit expertului, in documentul depus de RMGC nu se face nici o referire ''detaliata, tehnica, referitoare la calitatea actuala a apelor si solurilor din zona. Drept urmare, nu vom putea afla daca investitorul, dupa eventuala finalizare a proiectului, a imbunatatit sau a stricat calitatea mediului in zona''. In acelasi timp, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), Renate Weber afirma ca studiul depus de RMGC ''valoreaza doi lei. Vechi sau noi, dar doi lei. Autoritatile ar face bine sa opreasca mineriada de la Rosia Montana''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.