In primele sase luni ale anului in curs, Politia Romana a confiscat produse piratate si confrafacute (CD-uri, DVD-uri si aparatura necesara falsificarii) si articole imbracaminte/ incaltaminte in valoare totala de 3.800.902 euro, fiind aplicate amenz

In primele sase luni ale anului in curs, Politia Romana a confiscat produse piratate si confrafacute (CD-uri, DVD-uri si aparatura necesara falsificarii) si articole imbracaminte/ incaltaminte in valoare totala de 3.800.902 euro, fiind aplicate amenzi de aproape 170.000 euro.
In primele sase luni ale anului in curs, Politia Romana a solutionat 4.503 dosare penale, constatand aproape 5.000 de infractiuni privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala si industriala, informeaza Biroul de Presa al institutiei precizand ca pentru aceste fapte sunt cercetate 3.740 persoane.
Statistica intocmita de Politia Romana evidentiaza o crestere cu 356 la suta a infractiunilor la Legea privind drepturile de autor fata de primul semestru al anului trecut, in timp ce incalcarea Legii privind marcile si indicatiile geografice a inregistrat o crestere de 387 la suta. In ceea ce priveste incalcarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, s-a constatat o crestere cu 556 la suta, 875 la suta in cazul punerii in circulatie a produselor contrafacute, cu 154 la suta mai multe infractiuni la Legea audiovizualului si 10 cazuri de incalcare a Legii nr. 64/1991 privind brevetele de inventie (fata de anul trecut cand nu s-a inregistrat niciuna). Dintre cele 4.503 dosare penale solutionate, in 1.106 cazuri s-au intocmit referate de trimitere in judecata, fiind aplicate 110 sanctiuni contraventionale a caror valoare s-a ridicat la 575.390 RON, echivalentul a 169.397 euro. In urma actiunilor desfasurate pe linia importului, productiei si comercializarii de fonograme, videograme si programe de calculator au fost identificate 25 studiouri clandestine in Arad, Timisoara, Sibiu, Iasi, Craiova, Ploiesti, Suceava, Dolj si Bucuresti.

China si Turcia ocupa primele locuri in topul contrafacerilor

In ceea ce priveste produsele piratate si contrafacute, Politia Romana informeaza ca au fost ridicate in vederea confiscarii 17.777 casete audio-video, 103.565 DVD-uri si CD-uri, 16.294 fonograme, 39.318 coperti si carcase, 195 aparaturi folosite pentru copiere si 4 dispozitive de control al accesului, in valoare totala de 2.112.700 RON, echivalentul a 603.628 euro.
Totodata, au fost confiscate 31.923 articole de imbracaminte, 65.141 perechi incaltaminte, 10.394 produse electronice sau electrocasnice, 93.115 produse cosmetice, 12.960 medicamente si produse sanitare si 124.618 produse din tutun, 1.156 kg cafea, 51,9 tone bauturi alcoolice, in valoare totala de 11.200.960 RON, echivalentul a 3.200.274 euro.
In urma analizelor efectuate de catre specialisti ai Inspectoratului General al Politiei Romane, a rezultat faptul ca, in domeniul drepturilor de proprietate industriala, 61% din marfurile contrafacute depistate provin din China, 25% din Turcia, 4% din Bulgaria si 3% din Emiratele Arabe Unite.

Tendintele pirateriei

Conform aceluiasi studiu efectuat de Politia Romana, in privinta drepturilor de autor s-a constatat ca muzica, filmele si jocurile de calculator inscriptionate pe CD-uri si DVD-uri piratate sunt publicate, ulterior, intr-un catalog pe Internet, distributia efectuandu-se prin serviciile postale la comanda sau prin vanzare directa, in piete si zone comerciale. In ceea ce priveste videogramele, fonograme si jocurile de calculator contrafacute, acestea sunt introduse ilegal in Romania din Ucraina si Moldova si valorificate in orasele mari, in timp ce importul originalelor acestora este efectuat fara acordul titularilor de drepturi.
Alte infractiuni privesc instalarea, pe sisteme de calcul, de programe de operare fara licente, folosind o copie pirat a programelor, urmata de valorificarea acestora, utilizarea de jocuri de calculator fara licenta in Internet café-uri, folosirea de catre unii agenti economici de sisteme de operare fara licenta si stocarea pe hard-disk-uri si medii optice (CD, DVD) de carti si cursuri universitare, care apoi sunt listate si comercializate.

Propria conceptie de prevenire si combatere

Tinand cont de recomandarile Uniunii Europene, precum si in baza H.G. nr. 1424/2003 si 1174/2005 privind Strategia nationala in domeniul proprietatii intelectuale si a Planului de actiune pentru implementarea acesteia, Politia Romana a elaborat propria conceptie unitara de prevenire si combatere a faptelor ce aduc atingere intereselor legale ale detinatorilor de drepturi de autor si conexe sau de proprietate industriala. Acest document programatic prevede intensificarea si diversificarea cooperarii cu Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Autoritatea Nationala a Vamilor, Politia de Frontiera, Garda Financiara, Agentia Nationala de Administrare Fiscala s.a., dar si cu organizatiile nonguvernamentale detinatoare de drepturi de gestiune colectiva, prin desfasurarea de actiuni comune, destinate sa apere interesele titularilor de astfel de drepturi, dar si interesele legale ale consumatorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.