Statistica oficiala indica ritmuri inalte de crestere a productiei industriale. CNP prevede depasiri de plan la crestere economica.

Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza depasiri de plan la cresterea economica din 2006, avansul P
Statistica oficiala indica ritmuri inalte de crestere a productiei industriale. CNP prevede depasiri de plan la crestere economica.

Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza depasiri de plan la cresterea economica din 2006, avansul PIB urmind sa se situeze la peste 7%, potrivit unei recente declaratii a presedintelui institutiei. Statistica oficiala vine sa confirme un ritm sustinut de crestere a productiei industriale in primul semestru din acest an.

Industria prelucratoare creste cu 7,2%

Productia industriala a crescut cu 10,6% in luna iunie, comparativ cu o scadere in luna similara a anului 2005, iar avansul din primele sase luni a fost de 6,7%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). Avansul lunar al productiei industriale in iunie a fost mai redus decit cel de 15,7% consemnat in luna mai. Cresterea dupa primele sase luni, de 6,7%, este insa cu aproape un punct mai mare decit cea de 5,9% de la finele lunii mai. Aceasta evolutie este explicata prin evolutia mult mai slaba din prima jumatate a anului 2005, cind avansul productiei industriale a fost de circa 4%, dupa o scadere de 0,7% in luna iunie.

In cazul industriei prelucratoare, cresterea din perioada ianuarie-iunie a acestui an a fost de 7,2%. Valoarea lucrarilor de constructii a crescut, in perioada 1.01.-30.06.2006, cu 16,4% fata de perioada corespunzatoare din anul 2005 si cu 17,4% in luna iunie 2006 fata de luna iunie 2005. In luna iunie 2006 s-au eliberat 5.449 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale.

Fara progrese competitive

Cresterea sustinuta a productiei industriale nu inseamna si plusuri semnificative de competitivitate a acesteia. Faptul este demonstrat de adincirea deficitului comercial, care indica o crestere economica bazata pe expansiunea importurilor. In ceea ce priveste cresterea PIB, aceasta se datoreaza in mare masura dinamicii sectorului de constructii, care este influentat in mod decisiv de factorii sezonieri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.