Consiliul Judetean Valcea, care controleaza indirect pachetul majoritar de actiuni la Uzinele Sodice Govora, va propune AVAS sa accepte oferta firmei poloneze Ciech pentru preluarea USG, dupa ce investitorul a promis ca va achita datoriile fabricii c
Consiliul Judetean Valcea, care controleaza indirect pachetul majoritar de actiuni la Uzinele Sodice Govora, va propune AVAS sa accepte oferta firmei poloneze Ciech pentru preluarea USG, dupa ce investitorul a promis ca va achita datoriile fabricii catre CET Govora, in cuantum de 50 milioane lei. Pachetul majoritar de actiuni al Uzinelor Sodice Govora (USG) este detinut de centrala electrotermica (CET) din localitate, aflata in subordinea Consiliului Judetean Valcea, cu 49,8% din titluri. Pentru preluarea acestor actiuni, au fost primite oferte din partea firmelor Ciech (Polonia), Lisichanska Soda (Ucraina) si Indian England NV (India). Dupa analizarea ofertelor, Consiliul Judetean Valcea a optat pentru propunerea companiei poloneze, care s-a angajat sa achite datoria de 50 milioane lei (14,2 milioane euro) a Uzinelor Sodice catre CET Govora, esalonat pe o perioada de sapte ani, a declarat presedintele Consiliului Judetean Valcea, Dumitru Buse. El a precizat ca propunerea va fi inaintata Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si a estimat ca formalitatile de privatizare vor fi incheiate pana la 10 septembrie.
Principalii actionari ai USG sunt CET Govora, aflata in subordinea Consiliului Judetean Valcea, cu 49,8% din actiuni, si societatea Bega Com, membra a grupului Bega controlat de fratii Marius si Emil Cristescu, cu 40,4% din actiuni. In urma negocierilor, Consiliul Judetean Valcea si firma Ciech au convenit ca investitorul polonez sa cumpere un pachet de 43-44% detinut de CET Govora la USG, in schimbul sumei de 42,6 milioane lei (12,1 milioane euro). "Un procent de 75% din aceasta suma va fi suportat de Ministerul Finantelor, ca ajutor de stat acordat CET Govora", afirma presedintele Consiliului Judetean Valcea. CET Govora va pastra 5-6% din actiunile USG si va continua sa furnizeze energie termica pentru Uzinele Sodice, in baza unui contract pe zece ani. In ceea ce priveste pachetul de 40,4% din actiuni controlat de Bega Com, acesta va fi preluat de firma poloneza printr-un acord de novatie, a precizat sursa citata.
Societatea Uzinele Sodice Govora a fost privatizata in 2002, cand Bega Com Timisoara a preluat de la fosta Autoritate pentru Privatizare un pachet de 83,91% din actiuni, pentru doua milioane de dolari. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.