O fi fost ea buna politica de pana acum a ziarului de a nu raspunde atacurilor sub centura din partea breslei cu referire la scandalul "Turnatorii de la ZIUA", dar deja se ingroasa gluma. Iar cititorii ar putea ramane cu impresia ca ziaristii de la "
O fi fost ea buna politica de pana acum a ziarului de a nu raspunde atacurilor sub centura din partea breslei cu referire la scandalul "Turnatorii de la ZIUA", dar deja se ingroasa gluma. Iar cititorii ar putea ramane cu impresia ca ziaristii de la "Evenimentul zilei" sau "Cotidianul" sunt un soi aparte de porumbei ai pacii, imaculati, judecatori absoluti ai tuturor lucrurilor stiute si nestiute. Nu trece ziua, ca ziaristii cu pricina, personaje pirandellice in cautarea unui autor, pac!, mai gasesc un "turnator" la ziarul nostru. Daca am prelungi tacerea, s-ar putea deduce ca ZIUA e un ziar de turnatori ai Securitatii, descoperiti peste noapte de "Evenimentul zilei" sau de "Cotidianul", ceea ce cu desavarsire fals. Tocmai de aceea este cazul sa ne coboram la genunchiul broastei, la nivelul de unde se produc atacurile. In realitate, scopul actiunii de denigrare e cu totul altul. Nu intotdeauna daca strigi "Hotii!" poti abate atentia opiniei publice. Cum, de asemenea, sunt convins ca actiunea de verificare a ziaristilor, odata pornita, nu mai poate fi oprita, cu atat mai putin prin articole de presa inselatoare, menite sa satisfaca presupunerile catorva coafeze si parerile unor pitifelnici de cafenea.
In primul rand, operatiunea "Voci curate", care presupune verificarea formatorilor de opinie din presa de catre CNSAS, a fost initiata de ziarul ZIUA, la o idee a asociatiei Civic Media. Publicarea de catre ZIUA a unei lungi liste de jurnalisti ce trebuie verificati era firesc sa deranjeze pe multi impricinati. De altfel, imediat, au aparut reactii vehemente, declaratii contra demersului nostru jurnalistic. Si pentru ca acest demers trebuia sa fie mai presus de orice banuiala, conducerea ziarului a decis sa publice declaratii pe propria raspundere a ziaristilor de la ZIUA, daca au colaborat sau nu cu politia politica a lui Ceausescu, in plus, daca mai colaboreaza sau nu cu vreun serviciu secret actual. Este momentul sa precizam ca nu "Evenimentul zilei" si "Cotidianul" au descoperit "turnatori" in redactia ZIUA. Dimpotriva, redactorul-sef Adrian Patrusca si redactorul Valentin Hossu-Longin au recunoscut din proprie initiativa ca au semnat angajamente cu Securitatea. Primul, pe cand avea 18 ani si canta rock intr-o formatie, a fost amenintat de un securist ca daca nu semneaza angajamentul nu va intra la facultate. De frica, a semnat. Dar n-a turnat niciodata pe ni meni, a refuzat, apoi, sa colaboreze in orice forma cu securistul. Si astazi isi regreta momentul de lasitate. Care este problema lui personala. Al doilea a semnat angajamentul si a dat informatii despre cativa membri ai diasporei din Canada carora oricum li se rupea de Ceausescu si de bancurile pe care le-au spus. Cat despre Sorin Rosca Stanescu, cazul lui este arhicunoscut. A te impauna ca l-ai prins pe Rosca Stanescu ca a fost colaborator al Securitatii este identic cu a te lauda ca ai inventat gaura de la macaroana. Cat despre Dan Ciachir, colaborator al ziarului nostru, intr-adevar, declaratia lui a fost consemnata de "Cotidianul", nu de ZIUA. Ciachir, daca se poate spune asa, "turna", in studentie, en-gros, niste scriitori straini, pentru niste tigari Philip Morris, en-detail. Adica, vax! Nici unul n-a facut politie politica. Nimeni n-a avut de suferit de pe urma informarilor lor. Probabil ca daca n-ar fi recunoscut, de la CNSAS nici n-am fi aflat niciodata ca ei au semnat angajamente, caci Colegiul da publicitatii doar numele acelora care au colaborat cu Securitatea ca politie politica. Toti regreta acum faptele din tinerete, dar asta nu-i incalzeste cu nimic pe cititorii nostri. Mai mult decat a recunoaste nu pot sa faca. Noi, in schimb, ne putem uita in ochii lor.
Este discutabil ca ziarul "Cotidianul" publica editorialul de ieri al lui Liviu Avram, care se autodenunta ca informatiile date de el au contribuit la demascarea lui Carol Sebastian, fost redactor-sef al publicatiei. Intrebarea este, insa, cu ce ar fi mai laudabila fapta lui Avram in ochii celor de la "Cotidianul" decat spovedania ziaristilor de la ZIUA? Din punctul meu de vedere ceea ce a facut Avram este dezgustator, turnandu-si fostul sef, in vreme ce recunoasterea publica a unei greseli din tinerete, facuta de Rosca Stanescu, Patrusca, Hossu-Longin si Ciachir mi se pare un fapt mai mult decat onorabil.
La ZIUA, problema e rezolvata! Am aflat cine, ce si de ce?! Avem vocile curate de spovedania pe care am facut-o in fata cititorilor. Ar fi bine daca exemplul nostru ar fi urmat si de celelalte redactii. Daca, dupa ce s-ar autoverifica, ziaristii de la celelalte publicatii ar ajunge la concluzia ca n-au avut un "turnator" nici de leac in redactie, atunci sa ia piatra si sa o arunce. Dar pana atunci ar trebui sa se intrebe de ce-i pun sefii lor sa atace ZIUA? Nu cumva, acesti sefi, parte din ei, sunt "pacatosul care striga pacatosul!". O actiune menita sa descurajeze ZIUA sa-si continuie demersul. Sa renunte sa tot ceara la CNSAS listele cu ziaristii Securitatii. Din pacate, n-avem cum sa fim descurajati, n-avem cum sa fim opriti. Pentru simplul motiv ca noi am spus adevarul. Iar adevarul ne-a eliberat!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.