La jumatatea anului 2006, starea partidelor de opozitie difera considerabil. Daca PSD ramane debusolat dupa alegerile din 2004, PRM si-a revenit dupa un 2005 ce l-a adus la cele mai scazute cote de la infiintare. Agitatia provocata de plecarea grupul

La jumatatea anului 2006, starea partidelor de opozitie difera considerabil. Daca PSD ramane debusolat dupa alegerile din 2004, PRM si-a revenit dupa un 2005 ce l-a adus la cele mai scazute cote de la infiintare. Agitatia provocata de plecarea grupului Corneliu Ciontu si a altor cativa parlamentari a incetat, iar numele PRM este din nou sinonim cu numele lui Vadim, dupa scurtul intermezzo cu Ciontu la presedintie.
Presedintele C.V. Tudor a decis sa puna capat experimentelor, atat tentativei de afiliere la PPE, cat si incercarii de a scapa de eticheta de extremism prin abordarea unui discurs filosemit. In locul acestora, liderul PRM s-a intors la discursul care l-a dus in 2004 in turul II al alegerilor prezidentiale.
Deocamdata, revenirea este un succes. Ca dovada, scorul din sondaje s-a dublat comparativ cu anul trecut. Daca Ciontu reusise sa-l ridice de la 5%, cat era dupa alegeri, la 7%, PRM este cotat acum la aproape 15%. Sciziunea provocata de fostul adjunct al lui Vadim nu a afectat bazinul electoral al partidului. Mai mult, fostii votanti ai PSD se reorienteaza catre PRM.
Din acest punct de vedere, linistea lui Vadim nu mai este tulburata decat de ascensiunea PNG-ului lui Gigi Becali, care creste pe un segment de electorat asemanator. De altfel, cei doi au avut o violenta disputa publica ce s-a labartat la televiziuni si in ziarele de scandal.

PRM castiga din esecurile PSD

Constient de faptul ca pierderile PSD sunt castigurile PRM, Mircea Geoana a incercat sa puna capat exodului de simpatizanti social-democrati catre Vadim printr-un protocol de colaborare parlamentara.
Anuntat pe nepusa masa la inceputul lunii mai, acordul a provocat scandal in PSD. Pesedistii nu si-au ascuns nemultumirea ca Geoana nu a consultat Biroul Permanent si au strambat din nas la gandul colaborarii cu Vadim, de parca ei i-ar fi facut o favoare si nu invers. Peremistii nu au stat sa se roage de PSD si le-au intors spatele. C.V. Tudor nu a ramas dator si, la sustinerea motiunii de cenzura, PSD a fost lasat singur pentru a inregistra un esec lamentabil.
De altfel, PRM mai votase de cateva ori alaturi de putere, cel mai important vot fiind la alegerea noului presedinte al Camerei Deputatilor. A ramas un mister care au fost termenii intelegerii cu Alianta. Astfel, PRM pare ca-si arata muschii atat puterii, cat si opozitiei. Mai nou, presedintele PRM a anuntat ca va sprijini orice tentativa de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Pe de alta parte, PRM si PD au pozitii comune in ceea ce priveste alegerile anticipate si Statutul minoritatilor.
Adica Statutul sa fie votat cat mai tarziu, intr-o varianta cat mai suparatoare pentru UDMR, iar alegerile anticipate sa fie facute cat mai repede. De altfel, pentru PRM riscurile in anticipate sunt minime.
Acestea sunt convenabile chiar si in eventualitatea in care ar obtine cu 3-4% mai putin decat la alegerile din 2004. Chiar si asa ar mai compensa din numarul parlamentarilor pierduti in ultimii doi ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.