Producatorii de grau refuza sa-si vanda marfa la pretul de 2.500-2.600 de lei/kg oferit de procesatori si depozitari si spun ca in aceste conditii nu vor scoate graul pe piata. Stabilirea pretului de referinta pentru kilogramul de grau nu a condus la
Producatorii de grau refuza sa-si vanda marfa la pretul de 2.500-2.600 de lei/kg oferit de procesatori si depozitari si spun ca in aceste conditii nu vor scoate graul pe piata. Stabilirea pretului de referinta pentru kilogramul de grau nu a condus la rezolvarea problemelor de pe piata graului. Producatorii de grau s-au plans ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, ca pretul oferit de angrosisti este prea mic si nu le acopera costurile de productie. "Ni se ofera doar 2.500-2.600 de lei pe kilogram. Daca vindem sub 4.000 de lei, intram pe pierderi. In aceste conditii nu vom scoate graul pe piata", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.
El sustine ca anul acesta costurile pentru un hectar cultivat cu grau se ridica la 15.000.000-17.000.000 lei. Saptamana trecuta, in Consiliul pe Produs, producatorii de grau, procesatorii si reprezentantii Ministerului Agriculturii au cazut de acord ca pretul de referinta de la care pornesc negocierile intre producatori si cumparatori pentru kilogramul de grau sa fie de 4.500 de lei. Alocatia financiara de 400 de miliarde de lei vechi nu acopera acest pret, ceea ce inseamna fie ca suma va fi suplimentata, fie ca statul va cumpara mai putin de 200.000 de tone.
Ministerul Agriculturii a anuntat ca va sesiza Consiliul Concurentei in legatura cu pretul derizoriu al graului, solicitandu-i sa se pronunte daca situatia de piata cerealelor se inscrie in practicile concurentiale corecte. Ministrul Agriculturii va solicita si controale severe ale Garzii Financiare in sectorul achizitiei de cereale, pentru a se depista eventualele acte de evaziune fiscala din sistem. Anul trecut, Romania a realizat o productie de grau de sapte milioane de tone, iar pentru anul acesta estimarea nu depaseste 5,5 milioane tone. (NewsIn)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.