Una dintre cele mai faimoase cantarete de fado portughez va canta pe 14 octombrie la Sala Palatului. Dulce Pontes s-a nascut in Montijo, Portugalia, in 1969. In 1991 a castigat Festivalul National de Cantec al Portugaliei, iar in acelasi an a repreze

Una dintre cele mai faimoase cantarete de fado portughez va canta pe 14 octombrie la Sala Palatului. Dulce Pontes s-a nascut in Montijo, Portugalia, in 1969. In 1991 a castigat Festivalul National de Cantec al Portugaliei, iar in acelasi an a reprezentat Portugalia la Eurovision.
Chiar daca nu a castigat, concursul a fost rampa ei de lansare in Europa.
Din acel moment, cariera ei a prins avant. Dulce a promovat din prima clipa a afirmarii muzica fado, considerata in acel moment "decedata", si a fost clasificata succesoarea de drept a extraordinarei cantarete Amalia Rodrigues. In 1992 lanseaza primul sau abum, "Lusitana", iar cel de-al doilea, "Lagrimas", care apare in 1993, o promoveaza pe plan mondial. Concertele ei din Spania, Franta, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, Japonia si Brazilia au dovedit lumii ca muzica portugheza trebuie asezata la loc de cinste in topurile mondiale. Albumul Lagrimas a fost unul dintre cele mai bine vandute din toate timpurile in Portugalia, iar melodia "A Cançao do Mar" a ajuns si la Hollywood, pe coloana sonora a filmului "Primal Fear", film ce il are in distributie pe Richard Gere.
Dulce Pontes a experimentat cu succes si o serie de "duete celebre", amintim aici colaborarile cu José Carreras, Andrea Bocelli, Cesária Évora, Caetano Veloso si Daniela Mercury.
Dulce Pontes are admiratori in toata lumea, unul dintre ei, foarte cunoscut la noi, Paulo Coelho, spune despre muzica ei ca "... te face sa simti nevoia sa o impartasesti cu cei ce ii iubesti, dar si cu restul de univers tacut si intens ce ne inconjoara".
In 2004, colaborarea ei cu Ennio Morricone a fost incununata cu un nou album. "Focus" cuprinde melodii cantate de Dulce in trei limbi. Cu acest material discografic, artista castiga discul de aur in 20 de zile.
In ultimii treisprezece ani, viata ei a insemnat o calatorie continua, munca fara ragaz. "Concertele sunt cele mai fericite si intense momente din viata mea... Este senzatia de a avea un dar divin... O ratiune pentru a trai".

O seara magica cu Cesaria Evora

Fado portughez si jazz si la Sala Polivalenta. Biletele pentru concertul pe care Cesaria Evora il va sustine in Romania pe 16 octombrie, la Sala Polivalenta, au fost puse in vanzare.
Acestea variaza, in functie de locul ocupat in sala, intre 75 de lei, 100, 150 si 175. Biletele au fost puse in vanzare la Sala Palatului, Librariile Carturesti, Magazinul Muzica.
Accesul publicului in sala se va face incepand cu ora 19.00, iar concertul va dura aproximativ o ora si jumatate. Spectacolul este cuprins in seria de evenimente "Pour les connaisseurs" organizate de Fundatia Aurel Mitran, aceeasi care a adus-o pe "diva desculta" in Romania in 2003 si 2004. Show-ul face parte din turneul mondial de promovare a celui mai recent album al cantaretei, intitulat "Rogamar", lansat in luna martie a acestui an. ''Diva desculta'' s-a facut cunoscuta prin morna, un stil de muzica sentimental, ce amesteca fado portughez cu jazz si muzica latina. Sonoritatile folk sunt filtrate de chitara, vioara, acordeon si clarinet.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.