Ministerul Agriculturii va stabili pretul de interventie la care va fi achizitionata o cantitate de circa 200.000 de tone de grau din noua recolta, in urma consultarii reprezentantilor producatorilor agricoli, dar si a procesatorilor, a declarat luni
Ministerul Agriculturii va stabili pretul de interventie la care va fi achizitionata o cantitate de circa 200.000 de tone de grau din noua recolta, in urma consultarii reprezentantilor producatorilor agricoli, dar si a procesatorilor, a declarat luni ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Producatorii cer un pret mare, insa noi trebuie sa tinem cont de cheltuielile pe care le vom avea si care trebuie recuperate'', a spus Flutur.
Ministrul nu a precizat data cand va fi comunicat pretul si nici nivelul la care acesta ar putea ajunge, in conditiile in care stocurile trebuie lichidate pana la sfarsitul anului. In acelasi timp, Flutur s-a abtinut sa faca estimari referitoare la recolta din acest an. Ministrul a anuntat in urma cu cateva saptamani ca Ministerul Agriculturii intentioneaza sa achizitioneze circa 200.000 de tone de grau din noua recolta la pret de interventie, fiind prima data cand statul roman va aplica un astfel de mecanism de interventie pe piata, folosit frecvent in UE. Ministerul a luat decizia sa intervina pe piata, deoarece in perioada august-septembrie exista o oferta mare de grau, iar preturile obtinute de producatorii agricoli sunt mici.
In afara pretului de interventie, autoritatile au mai stabilit deja un pret de referinta, care reprezinta un nivel orientativ de la care incep negocierile intre producatori si comercianti. Pretul de referinta pentru graul din productia acestui an, stabilit in Consiliul pe produs, pentru achizitiile de la producatorii agricoli, este de 0,5 lei (5.000 lei vechi) pe kilogram. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.