Biblioteca Nationala (BN) este supusa unui dublu razboi. Pe de o parte, cel in care bibliotecarii efectiv nu mai fac fata spatiilor oferite de prezentul sediu (la care se adauga cele cateva depozite raspandite inca dinainte de '89 prin tot Bucurestiu
Biblioteca Nationala (BN) este supusa unui dublu razboi. Pe de o parte, cel in care bibliotecarii efectiv nu mai fac fata spatiilor oferite de prezentul sediu (la care se adauga cele cateva depozite raspandite inca dinainte de '89 prin tot Bucurestiul - multe dintre acestea, la randul lor, improprii pastrarii cartilor), pe de alta parte sediul cel nou care, precum in legenda lui Manole, pare, a nu se mai termina. De-a lungul timpului, diverse institutii au venit cu idei nastrusnice, functie de imaginatia si interesele puterii politice - astfel incat sediul cel nou al BN a ramas nu foarte departe de stadiul in care il lasase epoca comunista.
Recent, ministrul culturii Adrian Iorgulescu, a declarat ca, incepand din toamna, va face un angajament financiar prin care vor veni suficienti bani pentru finisarea constructiei si amenajarea obiectivului. In plus, dl Iorgulescu a declarat ca a fost obtinuta si Aula bibliotecii (care era in posesia Ministerului Educatiei), astfel incat si-a asumat responsabilitatea finisarii intregului sediu aflat in constructie.
Ca in poveste, finantatorii ne obliga ca, in termen de 33 de luni, BN sa fie gata. Presupunand ca nu se va intampla precum la finantarea centrului istoric al Bucurestiului, obiectiv care are bani dar n-a gasit inca firme dispuse sa se implice macar in repararea infrastructurii, este o initiativa care merita salutata. Sa speram ca o viitoare guvernare de alt semn politic nu va aduce imediat ce se va instaura noi controale si acuze pe capul celor ce construiesc acum... Deocamdata, actuala conducere a BN, in frunte cu ghinionistul director Dan Erceanu, pare sa aiba probleme reale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.