Comisarul european pentru Energie si ministrii de resort din tarile care vor fi traversate de gazoductul Nabucco sunt de acord, in principiu, cu semnarea unei declaratii, azi, la Viena, privind sprijinul acordat dezvoltarii acestui proiect, estimat l
Comisarul european pentru Energie si ministrii de resort din tarile care vor fi traversate de gazoductul Nabucco sunt de acord, in principiu, cu semnarea unei declaratii, azi, la Viena, privind sprijinul acordat dezvoltarii acestui proiect, estimat la 5,8 miliarde de dolari, transmite Reuters.
"Exista o serie de probleme neclarificate cu privire la finantarea gazoductului. Obiectivul este ca Guvernele si Comisia sa isi demonstreze sprijinul pentru proiect, intrucat consortiul Nabucco depinde, partial, de aceste tari", a declarat un oficial austriac. Realizarea proiectului Nabucco ar permite, pe de o parte diversificarea importurilor de energie ale UE, iar pe de alta parte ar reduce dependenta fata de Rusia.
Diversificarea furnizorilor de titei si gaze a devenit o prioritate a Uniunii, dupa ce in luna ianuarie o disputa intre Rusia si Ucraina privind pretul gazelor naturale a afectat livrarile catre Europa, care importa din Rusia 25% din necesarul de gaze naturale.
Companiile care au anuntat ca doresc sa participe la construirea gazoductului de 3.300 de kilometri sunt Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).
Inainte de a incepe lucrarile, completeaza Mediafax, companiile solicita ca Executivul european sa le garanteze ca vor fi permise exceptii de la reglementarile existente, pentru a putea incheia contracte de furnizare pe termen lung, de 10-20 de ani. Dupa incheierea acestor acorduri, investitorii si creditorii potentiali, inclusiv Banca Europeana pentru Investitii, vor avea garantiile necesare alocarii de fonduri pentru acest proiect.
Un purtator de cuvant al comisarului pentru Energie, Andris Piebalgs, a declarat ca exceptiile sunt considerate acceptabile in acest caz, intrucat Nabucco este unul dintre proiectele prioritare ale Europei. ''Anumite contracte incheiate pe termen lung, care nu ar fi permise in mod normal, ar putea fi acceptate in acest caz", a precizat reprezentantul oficialului european. Proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui culoar de tranzit a gazelor naturale din regiunea Marii Caspice, in special Azerbaidjan, catre Europa de Vest pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, fara a tranzita Rusia.
Pe de alta parte, Gazprom si MOL au incheiat un acord, miercuri, privind formarea unei companii care sa studieze fezabilitatea proiectului de extindere a gazoductului Bluestream, care furnizeaza gaze naturale catre Turcia si ar putea permite livrarea combustibililor catre Austria si alte state europene, fara a trece prin Ucraina.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.