Proiectul legii tichetelor de vacanta, initiat de Autoritatea Nationala pentru Turism, se afla in prezent in dezbatere publica, scopul acestuia fiind ajutarea romanilor cu venituri medii si sub-medii sa plece in concediu, potrivit Rompres. "Modalitat
Proiectul legii tichetelor de vacanta, initiat de Autoritatea Nationala pentru Turism, se afla in prezent in dezbatere publica, scopul acestuia fiind ajutarea romanilor cu venituri medii si sub-medii sa plece in concediu, potrivit Rompres. "Modalitatea pe care dorim sa o implementam consta in oferirea posibilitatii ca angajatul sa plateasca o contributie lunara echivalenta cu minimum 25 la suta si maximum 100 la suta din salariul minim pe economie pe o perioada de minimum patru luni si maximum 11 luni. Totodata, si angajatorul contribuie la acest fond, dar contributia sa nu poate fi mai mica decat contributia lunara a salariatului, reprezentand minimum 25 la suta din salariul minim pe economie", a declarat presedintele ANT, Ovidiu Marian.
Acesta a precizat ca, odata perioada de contributie incheiata, unitatea emitenta a tichetelor, la cererea angajatorului, va emite tichete de vacanta nominale. Valoarea nominala a tichetelor va fi egala cu suma varsata pana atunci de catre salariat si angajator la Fondul comun pentru tichete de vacanta, la care se adauga o suma egala cu dobanda calculata de banca unde este deschis contul special pentru varsamintele efectuate de salariat si angajator.
Sistemul tichetelor de vacanta prezinta, potrivit presedintelui ANT, avantaje pentru toate partile implicate in realizarea acestuia: salariat, angajator, prestator de servicii turistice, stat. Sisteme similare functioneaza in Franta din 1982 si in Ungaria din 1998. "Salariatul beneficiaza de crearea unui sistem care sa ii permita efectuarea unei vacante impreuna cu familia sa in perioada concediului, avand un buget de vacanta majorat cu 20 la suta-80 la suta, cresterea fiind neimpozabila, si are la dispozitie titluri de plata cu valori cuprinse intre 50 si 500 RON.
Angajatorul beneficiaza de avantaje sociale motivante pentru salariati, iar contributia angajatorului la Fondul Comun pentru tichete de vacanta este exonerata de plata impozitului pe profit. Prestatorii de servicii turistice au ca avantaje crearea unei clientele, siguranta platilor, dezvoltarea activitatilor si armonizarea traficului. Pentru stat, promovarea sistemului tichetelor de vacanta contribuie la dezvoltarea industriei serviciilor, implicit cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si aplicarea unei politici sociale de sprijin al unei categorii de populatie dezavantajate, prin implementarea unui ajutor vizibil si palpabil", a explicat Ovidiu Iuliu Marian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.