Decizia Ministerului Finantelor privind introducerea accizei minime la tigarete penalizeaza marcile ieftine care sunt sortite disparitiei rapide, a declarat directorul Corporate Affairs JTI International, Gilda Lazar in cadrul unui seminar organizat

Decizia Ministerului Finantelor privind introducerea accizei minime la tigarete penalizeaza marcile ieftine care sunt sortite disparitiei rapide, a declarat directorul Corporate Affairs JTI International, Gilda Lazar in cadrul unui seminar organizat de Camera de Comert si Industrie.
Conform unui calcul realizat de producatorul de tigarete in cazul tigarilor ieftine acciza reprezinta 85% din costuri in timp ce la tigarile scumpe acciza are o pondere de numai 52%. Potrivit noului Cod Fiscal, acciza minima va fi majorata la 95 la suta.
Lazar considera improprie masura Finantelor in conditiile in care Uniunea Europeana nu impune, ci doar recomanda introducerea acestei taxe indirecte. "Acciza minima nu este obligatorie si nu o cere nimeni. Uniunea Europeana nu ne obliga sa aplicam anumite reglementari. Acesta este un avantaj creat pentru o anumita adresa", a aratat directorul Corporate Affairs JTI International.

Masura care incurajeaza contrabanda

Din 2005, de cand a fost introdusa acciza minima, piata romaneasca a fost invadata de tigari aduse la negru din Republica Moldova, afirma Gilda Lazar. "Este evidenta defavorizarea clara a produselor romanesti", a spus, la randul sau, vicepresedintele SAI Muntenia Invest, Viorel Munteanu.
In Uniunea Europeana exista state care nu au deloc acciza minima, precum Marea Britanie sau Danemarca, dar si altele care percep acciza de 100 la suta (precum Suedia sau Cehia). In prezent, in 19 tari europene se plateste acciza minima.
Munteanu a mers chiar mai departe acuzand Ministerul Finantelor ca incalca principiile concurentei si legislatia europeana. "Acciza minima este caz clasic de incalcare a regulilor de concurenta. Este o alta forma de stabilire a preturilor de piata", a spus reprezentantul SAI Muntenia.
Acesta a invocat si un paragraf din raportul UE asupra Romaniei care prevede ca legislatia privind regulile concurentei de piata primeaza asupra legislatiei fiscale. In aceste conditii, sustine Munteanu, fara o verificare prealabila a Consiliului Concurentei, introducerea accizei minime este in afara legii.
In aceeasi ordine de idei, vicepresedintele CCIR, Aurel Vainer, a inaintat o propunere producatorilor de tigari. "As putea sa ma agit sa introduc propunerile dumneavostra (n.r.: ale producatorilor) rapid ca amendament" a spus Vainer. La seminar nu a participat nici un reprezentant al Ministerului Finantelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.