Fostul sef al statiei de spionaj irakiene de la Bucuresti, Shaker A. Shaker, a fost retinut luni la Bacau, in cadrul unei ample desfasurari de forte, ne-a informat ieri Biroul de presa al Serviciului Roman de Informatii, precizand ca cetateanul iraki

Fostul sef al statiei de spionaj irakiene de la Bucuresti, Shaker A. Shaker, a fost retinut luni la Bacau, in cadrul unei ample desfasurari de forte, ne-a informat ieri Biroul de presa al Serviciului Roman de Informatii, precizand ca cetateanul irakian urma sa fie extradat. In martie 2003, "diplomatul" fusese declarat persona non grata in Romania, alaturi de alti 9 diplomati si de 31 de cetateni irakieni.
Astfel, la data de 19 iunie a.c., in urma informatiilor furnizate de ofiterii sub acoperire ai Serviciului Roman de Informatii, irakianul Shaker, "fost sef al statiei de spionaj irakiene de la Bucuresti, sub acoperire diplomatica" a fost retinut de catre organele Autoritatii pentru Straini din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
SRI sustine ca, folosind numele de Chaker Mahmoud, "diplomatul" a primit, in anul 2003, sarcina de a organiza o serie de atentate la obiective occidentale si israeliene din Bucuresti, in cazul atacarii Irakului de catre fortele coalitiei.

Persona non grata din 2003

Pentru a-si indeplini sarcina, acestuia i-au fost puse la dispozitie "atat planul intocmit in detaliu (descoperit in august 2003 de catre fortele coalitiei in arhiva fostelor servicii de informatii irakiene), cat si armamentul necesar (aruncator de grenade AG 7, descoperit ulterior ascuns in fostul sediu al ambasadei irakiene din Bucuresti)", mai sustine SRI.
In baza informatiilor obtinute, Serviciul Roman de Informatii a propus autoritatilor competente dispunerea masurii de declarare ca persoana indezirabila a celui in cauza pentru o perioada de 15 ani. "Operativitatea si eficienta actiunii sunt datorate relatiilor bune de cooperare dintre Serviciul Roman de Informatii, Autoritatea pentru Straini si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care deruleaza in continuare cercetari potrivit legii", se arata in comunicat.

Prins cu ajutorul cagulatilor

Pentru retinerea irakianului, autoritatile romane au avut nevoie de serviciile Directiei de Politie pentru Interventii Rapide. Potrivit reprezentantilor Biroului judetean Bacau pentru Straini, Shaker s-a opus retinerii si a fost luat cu forta, el refuzand sa comunice cu autoritatile bacauane.
"Aveam informatii ca este o persoana violenta si ca ar putea reactiona, asa ca am apelat la serviciile DPIR. In momentul retinerii s-a opus si l-am luat cu forta in masina pentru a-l aduce la birou. Aici a refuzat sa comunice cu noi, desi am vorbit atat in limba romana, cat si in engleza. El a spus ca va vorbi doar cu superiorii nostri. In consecinta, a fost escortat la centrul de cazare al strainilor de la Aeroportul Otopeni", a declarat, pentru Mediafax, seful Biroului judetean Bacau pentru Straini, comisarul Dumitru Tambris.

Logodit cu o bacauanca

Suspectat de actiuni de terorism si cu interdictie pentru tara noastra, Shaker A. Shaker a intrat in Romania folosind un pasaport falsificat, dupa ce s-a logodit cu o romanca din Bacau.
Surse din cadrul serviciilor de informatii au declarat, citate de Mediafax, ca Chaker Mahmoud a revenit in Romania pentru a incerca sa reactiveze unele contacte cu asa-zisi oameni de afaceri irakieni, in vederea comiterii unor eventuale atentate teroriste. Potrivit acelorasi surse, se pare ca Shaker A. Shaker ar fi fost unul dintre apropiatii lui Saddam Husein, iar familia sa ar fi fost in slujba conducatorilor irakieni de cel putin trei generatii.
La inceputul acestui an, trei componente de aruncator de grenade au fost descoperite in fostul sediu al Ambasadei Irakului, aflat in centrul Capitalei. Piesele, care aveau seriile polizate pentru a nu fi identificate, au fost gasite intr-un pachet, asezat in podul cladirii si au fost ridicate de specialistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Politiei Capitalei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.