In ciuda faptului ca productia de mobila a crescut, un roman aloca pentru achizitionarea de mobilier circa 25 euro anual, de opt ori mai putin decat un cetatean din UE. Potrivit presedintelui executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romani

In ciuda faptului ca productia de mobila a crescut, un roman aloca pentru achizitionarea de mobilier circa 25 euro anual, de opt ori mai putin decat un cetatean din UE. Potrivit presedintelui executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, Aurel Rizea, valoarea inregistrata in 2005 este totusi in crestere fata de anii precedenti.
In 2004, consumul de mobila per cap de locuitor era de 20 euro, iar in 2003, de 14 euro. "Sumele cheltuite pentru mobilier sunt inca mici in Romania, fata de tarile Uniunii Europene. Totusi, se constata o crestere continua a pietei interne, stimulata de inflorirea constructiilor, de marirea dimensiunilor locuintelor noi, dar si de reamenajarea celor vechi", a declarat, pentru Rompres, Aurel Rizea.

Costuri de productie ridicate

Potrivit acestuia intensificarea pietei interne nu a fost generata de cresterea vanzarilor producatorilor romani pe aceasta piata, ci de sporirea importurilor. "Numai in cursul anului trecut, importul de mobila a crescut cu 49,1 la suta", a adaugat Rizea. Producatorii de materie prima considera ca acest nivel ridicat de importuri este generat de politica Guvernului, care afecteaza echilibrul import-export in acest sector. Un alt motiv pentru care acest domeniu economic "nu merge cum trebuie, sunt costurile mari de productie.
S-au majorat asa de mult preturile la utilitati incat multor firme le este aproape imposibil sa mearga pe profit. Sunt multe unitati care nu lucreaza decat patru zile pe saptamana pentru a economisi energie electrica in speranta ca vor iesi in castig. In plus de asta, salariile din industria prelucrarii lemnului sunt mizere", a spus presedintele Federatiei Sindicale Libere din Industria Lemnului.

Productia autohtona, in crestere

Potrivit Rompres, productia autohtona de mobilier ar putea ajunge la 1,254 miliarde euro in 2006, in crestere cu cinci la suta fata de anul trecut. Productia autohtona de mobilier a crescut anul trecut cu 8,6 la suta, cifrandu-se la 1,195 miliarde euro. Circa 75 la suta din productie a fost exportata (896 milioane euro), reprezentand patru la suta din totalul exporturilor romanesti. Un procent de 90 la suta din totalul exportului se adreseaza pietei Uniunii Europene, principalele piete fiind Franta (18 la suta din total), Germania (17 la suta), Italia (12 la suta), Olanda, Austria, Marea Britanie, SUA, Belgia, Suedia etc.

Putine firme investesc in modernizare

"Pierderile inregistrate la activitatea de export au determinat decapitalizarea firmelor si se reflecta in scaderea capacitatii de a face investitii in modernizare, protectia mediului, design etc.", a adaugat presedintele APMR. Cu toate acestea, nu toate firmele romanesti intampina obstacole in dezvoltarea eficienta a afacerii. Un exemplu elocvent ar fi IMAR SA Arad, una dintre cele mai mari firme producatoare de mobila din Romania, peste 80% din productie fiind destinata pietei externe, preponderente fiind: Elvetia, Italia, Rusia, CSI, SUA, Slovacia si Ungaria.
Firma este una dintre putinele societati de profil care a investit in tehnologie si modernizare. O alta problema cu care se confrunta majoritatea firmelor este lipsa fortei de munca calificate, mai ales la nivel mediu (maistri, sefi de echipa) si a fortei de munca tinere. "Din cauza salariilor mici, multi muncitori calificati isi cauta locuri de munca in afara, iar tinerii se reorienteaza catre alte meserii", a spus Rizea.

Romania - locul 17 la export

Potrivit statisticilor, la nivel european (EU 25) consumul mediu anual de mobilier este de circa 201 euro per cap de locuitor. Cel mai mult aloca pentru achizitionarea de mobilier austriecii, circa 305 euro, belgienii si luxemburghezii, cate 273 euro per cap de locuitor. La polul opus se afla lituanieii - cu 30 euro si polonezii cu aproape 34 euro anual de persoana. In Romania, consumul aparent de mobila (productia - exportul + importul) s-a cifrat la 529 milioane euro, in 2005, in crestere cu aproape 20 la suta fata de anul precedent.
Romania se afla pe locul 17 in lume din punct de vedere al volumului exportului de mobila, cu o cantitate de 398.000 tone la nivelul anului 2004, iar din punct de vedere al valorii totale a exportului pe locul 22. De asemenea, Romania figureaza pe locul 12 in lume, prin valoarea pozitiva a balantei comerciale pozitive la produsul mobila (export-import).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.