In ultimii ani, popularitatea unui joc inventat acum peste 200 de ani a crescut vertiginos. Pokerul reuseste, in secolul XXI, sa adune un numar record de oameni din intreaga lume care joaca la cazinouri, joaca online sau acasa. Niciodata media mon
In ultimii ani, popularitatea unui joc inventat acum peste 200 de ani a crescut vertiginos. Pokerul reuseste, in secolul XXI, sa adune un numar record de oameni din intreaga lume care joaca la cazinouri, joaca online sau acasa. Niciodata media mondiala nu a acordat atat de multa atentie unui joc clasic, care recompenseaza indemanarea, dexteritatea mentala, managementul banilor, cacealmaua, norocul, rabdarea, deductia precum si instinctul.
Toti cei care joaca acest joc au zeci de povesti fantastice despre maini proaste, confruntari mai mult sau mai putin violente, sau drame care s-au desfasurat la masa verde. Nu este nimic surprinzator in asta, pentru ca jucand cu 52 de carti, posibilitatile de castig sau pierdere sunt infinite, iar banii - stransi cu greu in unele ocazii - se duc in doar cateva minute.
De-a lungul anilor, au circulat sute de povesti care mai de care mai credibile sau nu despre acest joc. Dintre acestea, un site american chiar a intocmit un top al celor mai palpitante si mai faimoase "mituri" sau povesti din folclor.
Pe locul 10 se situeaza cariera de jucator de poker a fostului presedinte al Americii, Richard Nixon. Se spune ca Nixon si-a finantat prima sa campanie politica cu banii pe care i-a castigat la poker jucand pe cand era inrolat in Marina Americana, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Castigurile se pare ca l-au ajutat - cu succes - pentru cursa intrarii in Congres in 1946. Urcand pe scara ierarhiei politice, in 1952, Nixon a fost nevoit sa renunte la pasiunea sa. In autobiografia lui, Nixon a scris ca "am invatat ca cei care au carti bine in mana sunt cei care vorbesc putin si incet; cei care au carti proaste dar nu vor sa se stie asta au tendinta sa vorbeasca tare si zgomotos, dandu-se astfel de gol".
Poker Alice
Pe locul 9 s-a situat povestea lui "Poker Alice". Una dintre cele mai memorabile femei din Vestul Salbatic, Poker Alice, s-a mutat din Anglia in Colorado. Ea s-a casatorit cu un miner care juca poker in baruri si, dupa ce acesta a murit, Alice a invatat cum se joaca si a transformat acest joc intr-un mijloc de trai. La scurta vreme, pentru ca juca foarte bine, ea a castigat porecla de Poker Alice si, dupa ce a reusit sa stranga peste cinci mii de dolari (o suma enorma la acea vreme) s-a retras la New York. Pana "sa iasa la pensie", Poker Alice a impuscat doi barbati si deschisese un "saloon" care era o combinatie intre sala de jocuri si bordel. Un amanunt interesant despre Poker Alice este ca ea nu juca absolut niciodata carti duminica, zi in care preda la Scoala de duminica.
Originea "the nuts" sau a "piulitelor" s-a clasat pe locul 8. In jargonul acestui joc, "the nuts - n.r. piulite" se refera la o mana foarte buna, adica jucatorul are in mana cele mai bune carti si nu poate fi invins. Potrivit expertilor, acest termen provine din vechiul Vest, unde jucatorii pariau deseori pe caii si carutele lor.
Cand un jucator punea calul si caruta la bataie, ceilalti jucatori ii cereau acestuia sa puna piulitele de la roti pe masa, astfel incat - daca pierdea - sa nu poata fugi. Fiind miza atat de mare, a ramas traditia ca cine pariaza "the nuts" inseamna ca are in mana cele mai bune carti.
Rapit de oamenii lui Escobar
Pe locul 7 a fost nominalizat cel mai mare escroc jucator de poker din istorie: "Canada Bill". Un jucator impatimit si un escroc, William "Canada Bill" Jones a jucat in orasele de-a lungului fluviului Mississippi in anii 1800. Se pare ca William avea o fata de naiv, o voce pitigaiata astfel incat nu parea ca reprezinta un pericol pentru ceilalti jucatori, care credeau ca e o prada usoara. Nimic mai departe de adevar. Canada Bill trisa astfel foarte usor la poker, iar cand nu putea, pur si simplu ii jefuia pe ceilalti jucatori - care de cele mai multe ori erau luati prin surprindere. Cu toate acestea, banii pe care ii facea ii pierdea in fata altor escroci cu care mai juca si a murit falit. Canada Bill a ramas faimos pentru afirmatia sa care a devenit un soi de mantra pentru multi jucatori de poker: "fraierii nu au nici o treaba oricum cu banii"
Doyle Brunson ocupa locul 6. El a reusit performanta sa castige campionatul mondial de Poker doi ani la rand (1976 si 1977) cu aceleasi carti: un 10 si un 2. Astazi, multi jucatori se refera la combinatia 10-2 ca perechea "Doyle Brunson".
La jumatatea topului, pe locul 5 s-a situat legenda pokerului, Amarillo "Slim" Preston care a fost citat spunand ca daca vreodata o femeie ar castiga Mondialele de Poker, el isi va lua gatul. De fapt, era vorba despre o femeie anume care concura si care il enervase cu aroganta ei. Din fericire pentru el, aceasta nu a castigat. Amarillo "Slim" Preston - care a contribuit la deschiderea multor cazinouri din intreaga lume - a fost rapit in Columbia, in urma cu ceva ani, de oamenii traficantului de droguri Pablo Escobar, care credeau ca el este spion sau informator. Ulterior, el a fost eliberat. In 2003, Preston si-a publicat o autobiografie "Amarillo Slim in a World Full of Fat People", in care a povestit cum a jucat carti cu Larry Flint, Lyndon Johnson sau Richard Nixon.
Wild Bill si "mana mortului"
Locul 4 a fost ocupat de avocatul Arnold Rothstein, ucis pe cand juca poker. Avocatul, care avea legaturi dubioase cu lumea interlopa, este cunoscut ca fiind omul din spatele trucarii campionatului de poker din 1919. El a fost ucis intr-o camera de hotel din New York, in timp ce juca poker. Se pare ca el a fost ucis pentru ca nu isi platise niste datorii pe care le avea la carti.
Legenda vie Chris Moneymaker se situeaza pe locul 3. Chris Moneymaker (numele sau real), este un contabil de 27 de ani care a devenit un soi de Cenusareasa al pokerului. El a castigat Campionatul Mondial de Poker din 2003, castigand nu mai putin de 2,5 milioane de dolari. Povestea tanarului pare incredibila: cand a castigat in 2003, era prima data cand participa vreodata la un astfel de concurs.
Pe locul 2 a fost nominalizata povestea celei mai faimoase confruntari de la masa verde din lumea moderna: Johnny Moss a reusit sa-l invinga pe Nick "Grecul" Dandalos intr-un joc maraton de la Cazinoul Binion's Horseshoe din Las Vegas. Jocul a durat cinci luni (faceau pauze de somn). In final, Moss i-a luat lui Nick patru milioane de dolari. De fapt, jocul a fost un precursor al Campionatelor Mondiale de Poker (WSOP) care au inceput oficial din 1970. Johnny Moss a fost de altfel primul jucator din istoria jocului care a castigat WSOP de trei ori.
Se estimeaza ca premiul I pentru WSOP 2006 va ajunge la zece milioane de dolari, cu peste 6 mii de participanti.
Pe locul 1 - cea mai faimoasa istorie a acestui joc este cea a lui Wild Bill si a "Manii mortului".
La data de 2 august 1976, in orasul Deadwood, Dakota de Sud, legenda Vestului, Wild Bill Hickok, a fost impuscat mortal in timpul unui joc de poker de catre Jack McCall. Se pare ca McCall fusese prins trisand. In partida de poker pe care Wild Bill o juca atunci, el avea in mana doua perechi: doi asi de inima neagra si trefla si doi optari tot de inima neagra si trefla. Din acea zi fatidica, acea combinatie de carti este cunoscuta ca "Dead Man's Hand - mana mortului". (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.